Niet alle scholen gaan maandag al volledig open

Leerlingen van een middelbare school tijdens hun eindexamen.
Leerlingen van een middelbare school tijdens hun eindexamen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Lang niet alle middelbare scholen gaan maandag al volledig open. Dat bevestigt de koepelorganisatie voor voortgezet onderwijs (VO-raad) zondag na berichtgeving van Nu.nl. Vorig weekend maakte het kabinet bekend dat het middelbaar onderwijs weer fysiek les mag geven, maar veel scholen hebben meer voorbereidingstijd nodig om bijvoorbeeld nieuwe roosters te maken en te zorgen dat iedereen twee keer per week kan worden getest. Dat laatste is een dringend advies vanuit het OMT.

Om hoeveel scholen het precies gaat is onduidelijk, maar de VO-raad schat dat de meerderheid „ergens in de loop van komende week” hun leerlingen weer kunnen ontvangen. Nu.nl heeft scholenkoepels gesproken waar in totaal 158 middelbare scholen onder vallen. Tientallen daarvan stellen hun opening uit tot op z’n laatst 7 juni, de datum waarop alle scholen verplicht hun deuren weer moeten openen. In totaal zijn er ruim 1.400 vestigingen van middelbare scholen in Nederland.

Volgens Nu.nl twijfelt een aantal scholen of ze bij de verplichte heropening op 7 juni wel alles op orde hebben. Vooral het twee keer per week testen van alle docenten en leerlingen, waarvoor het kabinet zelftestpakketten heeft rondgestuurd, zou lastig te organiseren zijn. Een petitie om de heropening uit te stellen tot na de zomervakantie is inmiddels 9.200 keer ondertekend. De VO-raad kan niet inschatten hoe scholen er over een week voor staan. „Ze moeten wel open, het is een kabinetsbesluit. Maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is.”

Lees ook deze analyse: Scholen mogen open, leraren zijn boos Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Niet alle scholen gaan maandag al volledig open