Grote protesten Brazilië tegen coronabeleid Bolsonaro

Duizenden mensen waren op de been in Rio de Janeiro.
Duizenden mensen waren op de been in Rio de Janeiro. Foto Bruna Prado/AP

In meer dan tien Braziliaanse steden zijn mensen de straat opgegaan om hun onvrede met het coronabeleid van president Jair Bolsonaro te uiten. Er wordt opgeroepen tot het vertrek van de president. De protesten werden georganiseerd door vakbonden en studentengroepen, meldt Reuters.

Het Latijns-Amerikaanse land is zwaar getroffen door de corona-uitbraak. Er zijn meer dan 450.000 doden gevallen door het virus, terwijl Bolsonaro stelt dat het wel meevalt. Recent werd bekend dat Bolsonaro in eerste instantie geen vaccins wilde kopen en erop rekende dat het virus vanzelf zou verdwijnen. Demonstranten stellen dat er minder slachtoffers hadden kunnen vallen als sneller was begonnen met vaccineren.

„Niemand wil de straat op gaan tijdens een pandemie. Maar door Bolsonaro hebben we geen andere mogelijkheid”, zei een vakbondsleider tegenover persbureau AFP. In de meeste steden verliep het protest zonder incidenten, maar in de stad Recife heeft de politie met traangas en rubberkogels op de menigte geschoten. Daarbij is zover bekend niemand gewond geraakt.

Lees ook: Braziliaanse oud-president Lula wil het opnemen tegen Bolsonaro in 2022 Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Meer dan de helft volwassenen VS volledig gevaccineerd