Laatste nieuws coronacrisis

Eerste zorgmedewerkers uit Nederland vertrekken waarschijnlijk vrijdag naar Suriname

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC op zondag 30 mei het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland bij omtrent de coronapandemie. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Komende vrijdag gaan de eerste zorgmedewerkers uit Nederland naar Suriname. Zij gaan helpen met het bestrijden van de hevige coronagolf die momenteel in Suriname heerst. De druk op de Surinaamse zorg is zo groot dat er zuurstoftekorten ontstaan en artsen moeten kiezen welke patiënten er eerst hulp krijgen.
 • Steeds meer Nederlandse ziekenhuizen sluiten hun coronaverpleegafdelingen, zo meldde de NOS op basis van onderzoek. Van de 51 ondervraagde ziekenhuizen bleken twintig instellingen dergelijke afdelingen te hebben gesloten vanwege een verminderd aantal coronapatiënten.
 • In de ziekenhuizen lagen zondagmiddag 1.327 coronapatiënten opgenomen, 25 minder dan een dag eerder. Het RIVM meldde tussen zaterdag- en zondagmiddag 2.785 nieuwe positieve coronatests en zes nieuwe sterfgevallen.
 • Als de vaccinatiecampagne volgens plan verloopt, moet iedereen die geprikt wil worden per 1 september volledig gevaccineerd zijn. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) bekendgemaakt.
 • Niet alle scholen zullen komende maandag opengaan, hoewel dat wel zo is aangekondigd door het kabinet. Volgens de koepelorganisatie VO-raad hebben veel scholen meer voorbereidingstijd nodig om bijvoorbeeld nieuwe roosters te maken en te zorgen dat iedereen twee keer per week kan worden getest.

Eerste zorgmedewerkers uit Nederland vertrekken waarschijnlijk vrijdag naar Suriname

Waarschijnlijk gaan de eerste zorgmedewerkers uit Nederland komende vrijdag naar Suriname, om daar te helpen met het bestrijden van de hevige coronagolf waarmee het land momenteel kampt. Dat laat internist en intensivist van het Radboudumc in Nijmegen Jeroen Schouten, die het hulpprogramma onder meer in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid coördineert, zondag weten naar aanleiding van berichtgeving door de NOS. Schouten hoopt dat komende vrijdag zo’n vijftien medewerkers naar Suriname kunnen; deze artsen en verpleegkundigen worden door heel Nederland gerekruteerd.

Eenmaal aangekomen, zullen de zorgmedewerkers samen met Surinaamse collega’s inventariseren hoeveel extra Nederlandse hulp nog nodig is, zegt Schouten. „Ik verwacht nu dat we in totaal zo’n twintig tot veertig verpleegkundigen en twintig basisartsen die richting op zullen sturen”, zegt hij. Het betreft zorgpersoneel voor zowel de reguliere Covid-19-afdeling als de intensive care. Hoe lang zij zullen blijven, is niet bekend. „Dat hangt erg af van de omstandigheden”, zegt Schouten. „Het kan zo zijn dat het virus nog even doorwoekert en de bestrijding een aantal maanden duurt. Maar de vaccinatie kan ook ineens op gang komen en dat zal bepalen hoe lang de zorgmedewerkers in Suriname zullen zijn.”

Naast personeel zal het ministerie van Volksgezondheid ook beschermende middelen en technische apparatuur, zoals gezichtsmaskers, handschoenen en beademingsapparaten, richting Suriname sturen. Hoeveel daarvan precies nodig is, zal het eerste medische team inschatten, zegt Schouten. Eerder werd al bekend dat Nederland zo’n 500.000 tot 750.000 vaccins naar het Zuid-Amerikaanse land stuurt.

Zorgpersoneel in het St. Vincentius Ziekenhuis in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Foto Ranu Abhelakh/ANP

‘Steeds meer ziekenhuizen sluiten corona-afdelingen’

Steeds meer ziekenhuizen in Nederland sluiten hun verpleegafdelingen die speciaal voor coronapatiënten zijn ingericht. Dat meldt de NOS zondag op basis van eigen onderzoek. Van de 51 ondervraagde ziekenhuizen bleken twintig ziekenhuizen dergelijke verpleegafdelingen te hebben gesloten vanwege een afname van het aantal opgenomen coronapatiënten.

Meerdere Nederlandse ziekenhuizen richtten een of meerdere verpleegafdelingen in voor de zorg van coronapatiënten tijdens piekmomenten in de pandemie. Op deze afdelingen konden patiënten bijvoorbeeld extra zuurstof krijgen. 25 van deze afdelingen in twintig ziekenhuizen zijn inmiddels weer gesloten omdat de opnamecijfers dalen. Ziekenhuizen zonder speciale corona-afdelingen zeggen volgens NOS het aantal bedden voor coronapatiënten af te schalen.

Uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) blijkt dat er momenteel nog 1.327 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen. 486 van hen liggen op de intensive care.

Opnieuw daling ziekenhuisopnames en IC-patiënten

Er liggen momenteel 1.327 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 25 minder dan een dag eerder. Uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) blijkt verder dat 486 van deze coronapatiënten op de intensive care liggen, een daling van dertien ten opzichte van zaterdag. Van de 1.327 coronapatiënten werden 89 mensen in de afgelopen 24 uur opgenomen. Een dag eerder ging het nog om 110 nieuwe ziekenhuisopnames.

Ook het dagelijkse aantal positieve coronatests daalt. Volgens het RIVM zijn er in het afgelopen etmaal 2.785 nieuwe positieve coronatests gemeld. Verder werden zes nieuwe sterfgevallen door de gevolgen van het coronavirus gemeld, al betekent dat niet dat deze personen ook daadwerkelijk in het afgelopen etmaal overleden. Sterfgevallen als gevolg van het coronavirus worden vaak met enige vertraging doorgegeven.

Niet alle scholen gaan maandag al volledig open

Lang niet alle middelbare scholen gaan maandag al volledig open. Dat bevestigt de koepelorganisatie voor voortgezet onderwijs (VO-raad) zondag na berichtgeving van Nu.nl. Vorig weekend maakte het kabinet bekend dat het middelbaar onderwijs weer fysiek les mag geven, maar veel scholen hebben meer voorbereidingstijd nodig om bijvoorbeeld nieuwe roosters te maken en te zorgen dat iedereen twee keer per week kan worden getest. Dat laatste is een dringend advies vanuit het OMT.

Om hoeveel scholen het precies gaat is onduidelijk, maar de VO-raad schat dat de meerderheid „ergens in de loop van komende week” hun leerlingen weer kunnen ontvangen. Nu.nl heeft scholenkoepels gesproken waar in totaal 158 middelbare scholen onder vallen. Tientallen daarvan stellen hun opening uit tot op z’n laatst 7 juni, de datum waarop alle scholen verplicht hun deuren weer moeten openen. In totaal zijn er ruim 1.400 vestigingen van middelbare scholen in Nederland.

Volgens Nu.nl twijfelt een aantal scholen of ze bij de verplichte heropening op 7 juni wel alles op orde hebben. Vooral het twee keer per week testen van alle docenten en leerlingen, waarvoor het kabinet zelftestpakketten heeft rondgestuurd, zou lastig te organiseren zijn. Een petitie om de heropening uit te stellen tot na de zomervakantie is inmiddels 9.200 keer ondertekend. De VO-raad kan niet inschatten hoe scholen er over een week voor staan. „Ze moeten wel open, het is een kabinetsbesluit. Maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is.”

Lees ook deze analyse: Scholen mogen open, leraren zijn boos

Leerlingen van een middelbare school tijdens hun eindexamen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

12.000 infecties met ‘zwarte schimmel’ in India

Naast de coronavirus-epidemie kampt India nu met een tweede gevaarlijke uitbraak, die van ‘zwarte schimmel’ bij herstelde Covid-patiënten. Mucormycose, zoals de schimmelinfectie heet, kostte tot nu toe zo’n driehonderd patiënten in India het leven, melden internationale media waaronder France24.

Onbehandelde diabetes en het gebruik van de steroïde ontstekingsremmer dexamethason worden ervan verdacht bij te dragen aan de plotselinge uitbraak. „Schimmelsporen zijn overal, maar mensen zijn er behoorlijk goed in ze uit ons systeem te krijgen”, zegt Arturo Casadevall, een arts en moleculair microbioloog aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health tegen Scientific American. „Maar Covid-19 beschadigt de longen. Dus dan krijg je een dubbele klap: verminderd vermogen om de sporen op natuurlijke wijze te verwijderen en verminderde immuunrespons als gevolg van steroïden.”

De schimmelinfectie zelf is niet besmettelijk. Hoewel de schimmelsporen wit zijn, dankt de infectie zijn naam aan de donkere verkleuring die het veroorzaakt op de huid. Mucormycose kan onder andere de neus, ogen, longen en hersens aantasten en de dood tot gevolg hebben. De schimmels breken over het algemeen plantaardig materiaal af, zoals groenten en fruit. Het is te behandelen met antischimmelmedicatie, maar daar is nu een tekort aan in India.

Niet alleen in India komt de Covid-gerelateerde mucormycose voor. Ook Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben gevallen gerapporteerd. Medisch Contact meldde afgelopen week dat de infectie afgelopen jaar vier keer voor kwam bij Covid-patiënten in Nederland. Ook zonder Covid komt het in Nederland voor, vooral bij mensen wier immuunsysteem om wat voor reden dan ook niet goed werkt of met medicatie wordt onderdrukt.

Een ziekenhuisafdeling voor zwarte schimmel-patiënten in de Indiase stad Ahmedabad. Foto Sam Panthaky/AFP

De Jonge: voor 1 september klaar met vaccineren

Als de coronastrategie vanaf nu volgens plan verloopt, dan is iedereen die dat wil in Nederland voor 1 september volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) gezegd in het televisieprogramma WNL op Zondag. Volgens de minister is het een „heel reëel perspectief” dat we tegen die tijd ook van alle coronamaatregelen af zijn.

Lees ook het hele bericht over de uitspraken van De Jonge

‘Gemeente Den Haag zoekt nieuwe opvangplekken voor daklozen nu hotels weer opengaan’

De gemeente Den Haag moet nieuwe opvangplekken zoeken voor honderden dak- en thuislozen die vanwege de coronapandemie tijdelijk onderdak kregen in hotels. Dat meldt Omroep West zondag. Een deel van de hotels waar deze mensen nu verblijven, wil per 1 juni weer open voor reguliere gasten. De daklozen, die gefaseerd moeten vertrekken, zijn veelal op zoek naar een permanente woning.

Toen het coronavirus uitbrak, werd in heel Nederland naar oplossingen gezocht om dak- en thuislozen veilig op te kunnen vangen. In reguliere opvangen is het vaak niet mogelijk om de coronamaatregelen na te leven, zoals het houden van voldoende afstand. Meerdere gemeenten kwamen tot regelingen met hotels om de daklozen daar tijdelijk onder te brengen.

Hoeveel thuis- en daklozen in Den Haag nu op straat komen dreigen te staan, is onduidelijk. De gemeente kampt met een jaarlijks tekort van zeker 1.300 woningen voor een aantal specifieke groepen, zoals dak- en thuislozen en statushouders. Een aantal nieuwe geschikte locaties is al gevonden, zoals een voormalig verpleegtehuis en een terrein waar containerwoningen kunnen worden neergezet.

Meer dan de helft volwassenen VS volledig gevaccineerd

 • Meer dan de helft van alle volwassenen in de Verenigde Staten is volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. In de leeftijdsgroep 65-plus is de vaccinatiegraad nog hoger en is meer dan driekwart volledig gevaccineerd. Dat blijkt uit de cijfers van het instituut voor volksgezondheid CDC. 62 procent van de volwassenen kreeg al tenminste één prik. Op het hoogtepunt van de vaccinatiecampagne begin april werden in de VS 4,6 miljoen vaccinaties gezet op één dag.
 • Nederland is vanaf vandaag niet meer door Duitsland aangemerkt als hoogrisicogebied. Reizigers uit Nederland hoeven hierdoor niet langer verplicht een negatieve sneltest te kunnen laten zien bij de grens. Ook hoeven reizigers die langer dan 48 uur in Duitsland willen verblijven nu niet meer in quarantaine.

Vaccinatiestraat in New Delhi op zondag. Het vaccin van AstraZeneca wordt er toegediend, dat in India wordt geproduceerd onder de naam Covishield. Foto Money Sharma/AFP

Grote protesten Brazilië tegen coronabeleid Bolsonaro

In meer dan tien Braziliaanse steden zijn mensen de straat opgegaan om hun onvrede met het coronabeleid van president Jair Bolsonaro te uiten. Er wordt opgeroepen tot het vertrek van de president. De protesten werden georganiseerd door vakbonden en studentengroepen, meldt Reuters.

Het Latijns-Amerikaanse land is zwaar getroffen door de corona-uitbraak. Er zijn meer dan 450.000 doden gevallen door het virus, terwijl Bolsonaro stelt dat het wel meevalt. Recent werd bekend dat Bolsonaro in eerste instantie geen vaccins wilde kopen en erop rekende dat het virus vanzelf zou verdwijnen. Demonstranten stellen dat er minder slachtoffers hadden kunnen vallen als sneller was begonnen met vaccineren.

„Niemand wil de straat op gaan tijdens een pandemie. Maar door Bolsonaro hebben we geen andere mogelijkheid”, zei een vakbondsleider tegenover persbureau AFP. In de meeste steden verliep het protest zonder incidenten, maar in de stad Recife heeft de politie met traangas en rubberkogels op de menigte geschoten. Daarbij is zover bekend niemand gewond geraakt.

Lees ook: Braziliaanse oud-president Lula wil het opnemen tegen Bolsonaro in 2022

Duizenden mensen waren op de been in Rio de Janeiro. Foto Bruna Prado/AP

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 29 mei:

 • Voor het eerst in ruim vijf maanden waren er minder dan 500 coronapatiënten op de IC’s.
 • Het RIVM registreerde 3.438 nieuwe coronagevallen, vooral in de grote steden waren relatief veel nieuwe besmettingen
 • Goed nieuws voor onze zuiderburen: de Belgen mogen over anderhalve week elkaar weer een knuffel geven. Vanaf dat moment vervallen de maatregelen omtrent social distancing.
 • Binnen enkele dagen zal Nederland hulpmiddelen naar Suriname sturen, aldus demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid, CDA). De druk op de Surinaamse zorg is zo groot dat er zuurstoftekorten ontstaan en artsen moeten kiezen welke patiënten er eerst hulp krijgen.
 • Het kabinet heeft besloten zwangere vrouwen geen voorrang te geven bij vaccinaties. Omdat de groep vrouwen die het grootste risico loopt toch al een medische indicatie heeft, is vaccinatie voor alle zwangere vrouwen volgens het kabinet niet nodig.
 • Oranje-verdediger Matthijs de Ligt trekt in een tweet zijn eerdere verklaring over coronavaccins in. Hij stelde zich verkeerd te hebben uitgedrukt, en zo snel mogelijk een vaccin te zullen nemen.
Lees het blog hier terug