Thuiskok

Halwah-eh kadoo

In Parwana zijn verschillende recepten voor zoetigheden en gekonfijt fruit te vinden. Ik hou van het zoete, plakkerige van gekonfijt fruit, maar ik heb gekozen voor dit recept voor halwah van pompoen. Het wordt op een andere manier gemaakt, maar heeft wel dat plakkerige en bevat aanzienlijk minder suiker dan het gekonfijte fruit in het boek.

Verhit de olie in een middelgrote pan met zware bodem 1 minuut op middelhoog vuur. Zet het vuur hoog, voeg de pompoen en suiker al roerend toe. Blijf circa 10 minuten roeren tot de pompoen vocht begint af te geven; dit vocht helpt om de pompoen verder te koken en zacht te laten worden. Blijf het mengsel nog 15 minuten doorroeren om er zeker van te zijn dat de onderkant niet aanbrandt. De halwah moet er glanzend uitzien en een diepbruine kleur hebben. Roer tot slot de kardemom en walnoten erdoor. Zet het vuur uit, leg het deksel op de pan en laat alles nog 5 tot 10 minuten zachtjes doorkoken. Bestrooi de hete halwah met de pistachestukjes en serveer.