Laatste nieuws coronacrisis

Matthijs de Ligt: heb me verkeerd uitgedrukt, neem zo snel mogelijk vaccin

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC op zaterdag 29 mei het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland bij omtrent de coronapandemie. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • Voor het eerst in ruim vijf maanden waren er minder dan 500 coronapatiënten op de IC’s.
  Het RIVM registreerde 3.438 nieuwe coronagevallen, vooral in de grote steden waren relatief veel nieuwe besmettingen
 • Goed nieuws voor onze zuiderburen: de Belgen mogen over anderhalve week elkaar weer een knuffel geven. Vanaf dat moment vervallen de maatregelen omtrent social distancing.
 • Binnen enkele dagen zal Nederland hulpmiddelen naar Suriname sturen, aldus demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid, CDA). De druk op de Surinaamse zorg is zo groot dat er zuurstoftekorten ontstaan en artsen moeten kiezen welke patiënten er eerst hulp krijgen.
 • Het kabinet heeft besloten zwangere vrouwen geen voorrang te geven bij vaccinaties. Omdat de groep vrouwen die het grootste risico loopt toch al een medische indicatie heeft, is vaccinatie voor alle zwangere vrouwen volgens het kabinet niet nodig.
 • Oranje-verdediger Matthijs de Ligt trekt in een tweet zijn eerdere verklaring over coronavaccins in. Hij stelde zich verkeerd te hebben uitgedrukt, en zo snel mogelijk een vaccin te zullen nemen.

1,7 miljoen kijkers voor laatste concert artiestencollectief The Streamers

Het laatste optreden van gelegenheidsformatie The Streamers heeft zaterdag 1,7 miljoen kijkers getrokken. The Streamers, een artiestencollectief met onder anderen Rolf Sanchez, Thomas Acda en Paul de Munnik, Guus Meeuwis, Maan, Typhoon, Suzan & Freek, Kraantje Pappie en Miss Montreal, traden voor de laatste keer op vanuit de Rotterdamse Kuip. Tickets voor de stream waren gratis, met tot slot de mogelijkheid om iets in de digitale ‘fooienpot’ van de groep achter te laten.

The Streamers kwamen in maart voor het eerst bijeen in het Amsterdamse Koninklijk Theater Carré, als alternatief voor een live optreden voor publiek — wat vanwege de coronacrisis onmogelijk was. De 1,2 miljoen kijkers van die editie werd bij de daaropvolgende meer dan verdubbeld: 2,5 miljoen kijkers zagen het optreden bij Paleis Noordeinde tijdens Koningsdag.

Vooraf was al duidelijk dat de show in de Kuip de laatste zou zijn. De groep wilde naar eigen zeggen stoppen op het hoogtepunt.

Recensie: The Streamers houden het vooral gezellig

Matthijs de Ligt: heb me verkeerd uitgedrukt, neem zo snel mogelijk vaccin

Oranje-verdediger Matthijs de Ligt is in een uiting op sociale media teruggekomen op eerdere uitspraken die hij had gedaan over de coronavaccinatie die de EK-selectie kon krijgen. Hij gaf vrijdag in een interview met ESPN aan dat hij één van de zes spelers was die een vaccin had geweigerd. „Ik vind dat je baas moet zijn over je eigen lichaam. Het risico voor een besmetting is er altijd. Ik probeer met zo min mogelijk mensen in contact te komen buiten het Nederlands elftal om.” De centrale verdediger van Juventus kreeg daarop veel kritiek te verduren via sociale media. Een dag later stelt hij zijn zienswijze bij in een tweet:

Twitter avatar mdeligt_04 Matthijs de Ligt In my recent interview, I was not clear with my response. In order to clear any doubts: I am absolutely in favour of the COVID-19 vaccination and will take it as soon as possible.

De spelers in de EK-selectie van bondscoach Frank de Boer konden woensdag, drie dagen voor hun vertrek naar het trainingskamp in Portugal, ervoor kiezen om een coronavaccinatie te ontvangen. Een aantal van hen weigerde, onder wie De Ligt. Voor doelman Jasper Cillessen kwam de vaccinatie te laat: hij moest vrijdag in zelfisolatie na een positieve PCR-test.

Of het voor De Ligt nog mogelijk is om voor het EK begint een vaccin te krijgen, zal nog moeten blijken. Vanwege de korte voorbereiding op het toernooi en de oefenwedstrijden van woensdag (Schotland) en Georgië (zondag) is het mogelijk te kort dag om te herstellen van eventuele bijwerkingen. De Ligt werd in januari positief getest op het coronavirus en is daar inmiddels van hersteld.

Matthijs de Ligt (L) wordt toegesproken door de Franse scheidsrechter Stephanie Frappart tijdens het WK-kwalificatieduel met Letland. Foto Maurice van Steen / EPA

India noteert opnieuw dalende besmettingscijfers

In India lijkt de dalende lijn in het aantal nieuwe coronabesmettingen door te zetten. Het afgelopen etmaal werden er zeker 173.790 positieve gevallen bij geteld- het laagste daggemiddelde in anderhalve maand. Dat meldt persbureau Reuters. Ter contrast: tijdens de piek van de tweede golf, begin deze maand, lag het aantal positieve besmettingen op 415.000 per dag.

Er is eveneens een daling zichtbaar in het sterftecijfer; er overleden volgens officiële cijfers 3.617 Indiërs aan longziekte Covid-19. In totaal zijn er zeker 322.000 Indiërs overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. Het daadwerkelijke aantal ligt hoogstwaarschijnlijk hoger, omdat niet alle besmettingen zijn geregistreerd.

Tijdens het dieptepunt van de tweede coronagolf in India kwam in veel ziekenhuizen in het land de zorg ernstig onder druk te staan. Op veel plekken was een nijpend tekort aan zuurstof. De vaccinatiecampagne komt na een langzaam begin op gang, maar wil door „chaos, tekorten en door een registratiesysteem dat de tech-savvy bevoordeelt” maar niet vlotten, aldus correspondent Eva Oude Elferink vanuit de Indiase hoofdstad Delhi.

Lees ook: India kan prikbeloftes niet nakomen

Voor 500 gelukkigen gaat club Shelter één nacht open

Wanneer het nachtleven weer écht open mag, is nog onduidelijk. De clubs en hun bezoekers hebben het zwaar. Club Shelter in Amsterdam organiseert zaterdag een eenmalig Fieldlab-evenement, waar slechts 500 gelukkigen naar binnen mogen - 25.000 anderen hadden pech. Mede-eigenaar Duncan Stutterheim ziet er meer in dan alleen een avond waarop zijn zaak weer open mag. „Voor jonge mensen is dit héél belangrijk. Je bent gaan studeren, hebt nieuwe vrienden, ontwikkelt je seksualiteit. Het is zoveel meer dan alleen even een biertje drinken.”

Lees hier het interview met Duncan StutterheimVoor één nacht gaat club Shelter open: ‘Het is zoveel meer dan alleen even een biertje drinken’

RIVM registreert 3.438 nieuwe coronagevallen, vooral in grote steden

Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 3.438 nieuwe positieve besmettingsgevallen gemeld. Dat is iets meer dan gemiddeld de afgelopen week. Over het algemeen neemt het aantal besmettingsgevallen gestaag af. De meeste positieve gevallen werden volgens persbureau ANP gemeld in de regio Amsterdam, waar 207 inwoners te horen kregen dat ze positief getest waren bij de GGD. Ook in andere grote steden werden er relatief veel besmettingen gemeld, zoals in Rotterdam (171), Den Haag (115), Utrecht (85) en Tilburg (67).

Er werden sinds vrijdagochtend acht sterfgevallen gemeld. Dat wil niet zeggen dat deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden, vaak komen de meldingen later bij het RIVM binnen.

Voor het eerst in ruim vijf maanden minder dan 500 coronapatiënten op de IC’s

Voor het eerst in ruim vijf maanden liggen er minder dan vijfhonderd coronapatiënten op de IC’s. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag. Momenteel worden 499 Covid-19-patiënten verzorgd op de intensive cares, 22 minder dan een etmaal geleden. Ook op de verpleegafdelingen is sprake van een afname. Daar liggen zaterdag 853 mensen met het coronavirus, 66 minder dan tijdens de vorige meting.

Belgen mogen binnenkort weer knuffelen, eerste valse vaccinatiebewijzen Duitsland

Een greep uit het coronagerelateerde nieuws uit het buitenland.

 • Inwoners van België mogen over anderhalve week weer met elkaar knuffelen. Dat bericht onder meer Het Nieuwsblad zaterdag na inzage van een intern document van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Per 9 juni vervallen in België alle coronabeperkingen op het gebied van sociale contacten, zoals afstand houden en maximale groepsgroottes. De beleidsmakers willen „de verantwoordelijkheid weer aan de mensen geven”. Eerder was al duidelijk geworden dat andere coronaregels per 9 juni worden versoepeld. Zo mogen de terrassen langer openblijven en mag de horeca ook weer binnen gasten ontvangen.
 • In Duitsland zijn de eerste valse vaccinatiebewijzen opgedoken. Dat melden de Duitse autoriteiten zaterdag, aldus meerdere landelijke media. Het is niet direct duidelijk om hoeveel vervalsingen het gaat, maar volgens de autoriteiten is het vooralsnog een relatief laag aantal vergeleken met het aantal nagemaakte paspoorten en identiteitsbewijzen. Vaccinatiebewijzen worden vermoedelijk vervalst omdat de coronamaatregelen in binnen- en buitenland worden versoepeld voor mensen die zijn gevaccineerd. Voor zover bekend zijn in Nederland geen gevallen bekend van vervalste vaccinatiebewijzen.
 • Het Franse begrotingstekort zal dit jaar oplopen tot 220 miljard euro. Dat is 47 miljard meer dan verwacht, schrijven Franse kranten zaterdag op basis van een verklaring van de minister van Begrotingszaken. Volgens deze Olivier Dussopt vallen de kosten onder meer hoger uit door het verlengen van de economische steunmaatregelen vanwege het coronavirus. Hoe hoog het Franse begrotingstekort zal zijn in verhouding tot het bruto binnenlands product is nog niet bekend. Begin april voorspelde het Franse instituut voor de statistiek INSEE dat dit getal op 9 procent zal uitkomen.

Nederland stuurt binnen enkele dagen hulpmiddelen naar Suriname

Nederland stuurt „binnen enkele dagen” hulpmiddelen naar Suriname, dat gebukt gaat onder een hevige coronagolf. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) schrijft vrijdag in een Kamerbrief dat met hulp van defensie „zo spoedig mogelijk een tweetal zuurstofcontainers wordt ingezet”, vanwege de „acute behoefte” daaraan in het Zuid-Amerikaanse land.

In een tweet schrijft De Jonge zaterdag dat ook medisch personeel „snel” naar Suriname wordt gestuurd. Hij zal de komende dagen met de autoriteiten aldaar overleggen over verdere hulpleveringen, die oud-RIVM-baas Marc Sprenger zal coördineren. De Jonge reageert met de tweet en Kamerbrief naar eigen zeggen op een verzoek van zijn Surinaamse collega tot „het beschikbaar stellen van geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en de inzet van Nederlands medisch personeel”.

Volgens De Jonge „ligt het voor de hand” Suriname te helpen, gezien de bijzondere relatie en „nauwe verwantschap tussen onze samenlevingen”. In Suriname is momenteel sprake van een noodsituatie: het land gaat vanaf maandag tweeënhalve week in lockdown en voor heel het land geldt code paars, het hoogste risiconiveau. Eerder werd al bekend dat Nederland 500.000 tot 750.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname wil sturen.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Wegens de schrijnende coronasituatie in Suriname sturen we binnen enkele dagen hulpmiddelen en vertrekt er snel medisch personeel om te helpen. Ook sturen we vanaf 21 juni, afhankelijk van de levering en behoefte, 500.000 tot 750.000 doses AstraZeneca. 👉 https://t.co/7BNvofe84M https://t.co/oeFf0jPoW9

De Jonge: zwangere vrouwen krijgen geen vaccinatievoorrang

Zwangere vrouwen zullen geen voorrang krijgen voor een vaccinatie. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) in een vrijdag verstuurde Kamerbrief. Hij had daarover begin deze maand het RIVM om advies gevraagd.

Volgens De Jonge zijn er wel licht verhoogde risico’s voor besmette zwangere vrouwen, maar worden de vrouwen onder hen die het „hoogste risico lopen” toch al vervroegd gevaccineerd omdat zij een medische indicatie hebben. Dit betreft vrouwen met een aandoening die hen kwetsbaar maakt voor Covid-19.

Bovendien zullen ook twintigers „nu al naar verwachting binnen enkele weken” een uitnodiging krijgen voor hun eerste prik, aldus De Jonge. Prioritering, dat relatief veel tijd zou kosten, is volgens de minister „dus vanwege het hoge tempo van vaccineren niet nodig”.

Demissionair minister Hugo de Jonge medio mei in de Tweede Kamer in debat over de coronavirus-ontwikkelingen. Foto Bart Maat/ANP

Van Lienden probeerde via Kamerlid Omtzigt tweede megaorder binnen te slepen

Sywert van Lienden, mediapersoonlijkheid en mede-auteur van het CDA-verkiezingsprogramma, heeft via partijgenoot en Kamerlid Pieter Omtzigt vergeefs geprobeerd een tweede megaorder voor mondkapjes binnen te slepen. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdag na berichtgeving door de Volkskrant. Die krant onthulde eerder deze maand dat Van Lienden een eerdere order van 40 miljoen mondkapjes (voor 100,8 miljoen euro) op naam had gezet van een door hem opgerichte bv. Hierdoor streken hij en twee compagnons de opbrengsten op, terwijl Van Lienden beweerde te leveren zonder winstoogmerk.

Een brief van Van Lienden kwam medio april met tussenkomst van Omtzigt bij het ministerie van Algemene Zaken terecht. In dat interne document, gericht aan premier Mark Rutte en in handen van de Volkskrant, biedt van Lienden aan om nog eens 80 miljoen mondkapjes te leveren aan de overheid. Van Lienden had naar eigen zeggen contracten met Chinese fabrikanten die in staat waren de mondmaskers te leveren.

Het CDA laat in de Volkskrant weten dat de partij destijds niet op de hoogte was van „enig winstoogmerk” van Van Lienden en ervan uitging dat zijn aanbod „op non-profitbasis gebeurde”. Van Lienden heeft uiteindelijk overigens geen extra order ontvangen.

GGD’s stellen gegevens uit teststraten beschikbaar aan CBS

De GGD’s gaan informatie uit de coronateststraten beschikbaar stellen aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat zal op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) analyseren in hoeverre inkomen, onderwijsniveau, arbeidspositie en woonsituatie samenhangen met coronabesmettingen. Het onderzoek moet inzichten opleveren over de bestrijding van de huidige en een eventuele nieuwe pandemie.

Zo kijkt het CBS onder meer naar het aantal positieve of negatieve tests in verschillende groepen in de samenleving. Daarmee moet bijvoorbeeld duidelijk worden of werknemers in bepaalde beroepen een hoger risico lopen op een coronabesmetting. Ook wordt naar de testbereidheid gekeken door een analyse van de mate waarin specifieke groepen in de coronatestsystemen voorkomen.

Het ministerie noemt het „van groot belang” dat persoonsgegevens en privacy worden beschermd. Het CBS zal alle gegevens die herleidbaar zijn naar individuen direct verwijderen. De eerste resultaten van het onderzoek worden eind juni verwacht en tegen die tijd openbaar gemaakt. In januari berichtte RTL Nieuws dat persoonsgegevens in de GGD-systemen voor coronatesten en -vaccinaties niet goed waren beschermd. Criminelen hadden toegang tot namen, adressen en geboortedata van miljoenen Nederlanders en boden deze online te koop aan.

Vietnam: nieuwe, zeer besmettelijke hybridevariant aangetroffen

In Vietnam is een nieuwe, zeer besmettelijke coronamutatie aangetroffen: een combinatie van de Indiase en de Britse variant. Dat heeft de Vietnamese minister van Volksgezondheid Nguyen Thanh Long zaterdag bekendgemaakt, aldus de digitale krant VNExpres.

Door laboratoriumonderzoek naar de genetische sequentie bij nieuwe coronapatiënten ontdekten de Vietnamese autoriteiten de nieuwe mix. Die bestaat volgens minister Long uit de Indiase variant „met mutaties die oorspronkelijk toebehoorden aan de Britse variant”. Uit laboratoriumkweekjes zou blijken dat de hybridevariant zich zeer snel vermenigvuldigt en erg besmettelijk is.

Nadat Vietnam de verspreiding van het coronavirus in eerste instantie goed wist in te dammen, kampt het momenteel met een corona-uitbraak die zich sinds april steeds sneller uitbreidt. Vooralsnog is het Zuidoost-Aziatische land het coronaleed relatief bespaard gebleven; 47 mensen kwamen om door de gevolgen van het virus.

Voetgangers in de Vietnamese stad Hanoi. Foto Luong Thai Linh/EPA

‘Toegevoegde waarde app CoronaMelder klein maar merkbaar’

De toegevoegde waarde van de app Coronamelder bij het opsporen van besmettingen is „klein maar merkbaar”. Dat blijkt volgens persbureau ANP uit een evaluatie van onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Volgens de onderzoekers zijn er door de app minstens 14.000 coronabesmettingen aan het licht gekomen. Ook hebben bijna 190.000 mensen zich laten testen nadat zij een melding hadden gekregen.

Het reproductiegetal is door de app met 0,3 procent verlaagd, aldus de onderzoekers. Bij een groter aantal gebruikers had dat maximaal 2 procent kunnen zijn. De combinatie van de app, testen en bron- en contactonderzoek heeft ervoor gezorgd dat dat R-getal in totaal 12,7 procent lager is komen te liggen, stellen de onderzoekers. Dit getal geeft weer hoeveel mensen elkaar besmetten: bij een R-getal van bijvoorbeeld 1,2 besmetten honderd mensen in totaal 120 anderen.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zegt in een reactie tegen ANP dat de evaluatie bevestigt dat de app „een belangrijke bijdrage levert”. CoronaMelder is volgens zijn ministerie door 4,9 miljoen mensen gedownload en telt ongeveer 3 miljoen actieve gebruikers.

De app CoronaMelder Foto Koen van Weel/ANP

President Suriname: situatie niet meer beheersbaar

Suriname gaat vanaf maandag tweeënhalve week in een totale lockdown. Volgens president Chan Santokhi is de coronasituatie „niet meer beheersbaar”. Voor ziekenhuizen geldt vanaf maandag code zwart, het hoogste risiconiveau. Dat betekent dat de ziekenhuizen anders zullen worden ingericht en dat alle hulp gericht is op de coronapatiënten.

Voor Suriname als land geldt code paars, ook dat is het hoogste risiconiveau. Het aantal besmettingen blijft stijgen en volgens persbureau ANP blijkt uit de laatste statistieken dat de gemuteerde variant uit Brazilië ervoor zorgt dat ook veel jonge mensen doodgaan. Er is een tekort aan zuurstof, opvangcapaciteit en hulpverleners.

Tijdens de lockdown mogen alleen supermarkten, bakkers, slagers en bouwzaken de deuren openen en alleen op maandag, woensdag en vrijdag. Er mogen maximaal tien volwassenen tegelijk naar binnen. De naleving van de lockdownregels zal streng gecontroleerd worden, waarschuwde de Surinaamse minister van Justitie en Politie.

Nederland maakte vrijdagavond bekend 500.000 tot 750.000 AstraZeneca-vaccins en medische hulpmiddelen naar Suriname te sturen. De vaccins zullen op z’n vroegst begin juli in Suriname aankomen.

De Surinaamse president Chan Santokhi Foto Ranu Abhelakh

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen uit binnen- en buitenland bij omtrent de coronapandemie. Te beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van vrijdag.

 • Vanaf 5 juni wordt een groot aantal coronamaatregelen versoepeld. De restaurants en cafés mogen weer open, net als musea, bioscopen en theaters. Ook wordt het maximumaantal bezoekers thuis verhoogd en wordt sporten in teamverband weer toegestaan.
 • Als de coronacijfers het toelaten, vindt de volgende versoepeling op 30 juni plaats. Dan moeten grote evenementen weer kunnen plaatsvinden, mogen discotheken en nachtclubs de deuren openen en zijn kermissen weer toegestaan. Hierbij zal in veel gevallen wel een negatieve test als toegangseis worden gevraagd. Het kabinet belooft dat die verplichting zo snel mogelijk weer vervalt.
 • De situatie in Suriname verergert. In het Zuid-Amerikaanse land heerst een groot gebrek aan zuurstof en loopt het aantal coronabesmettingen steeds verder op. Het land heeft besloten alle rechtszaken - ook die tegen oud-president Desi Bouterse - de komende tijd stop te zetten vanwege de heropleving van de pandemie. Nederland heeft beloofd medische hulpmiddelen en vaccins op te sturen.
 • Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft goedkeuring gegeven voor de inzet van het vaccin van Pfizer en BioNTech bij kinderen van 12 tot 15 jaar oud. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat dit veilig kan.
 • Het vaccinatieprogramma in Nederland is opnieuw vertraagd, ditmaal vanwege een vertraagde levering van vaccins van Janssen. In de Verenigde Staten is een batch afgekeurd waarna alle leveringen zijn tegengehouden. De streefdatum waarop alle Nederlanders één prik moeten hebben gehad, is met twee weken uitgesteld.
 • Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw afgenomen. De Nederlandse Zorgautoriteit ziet dat de druk op de ziekenhuizen langzaam afneemt.
 • Nederlandse virologen zijn meer beducht op hun taalgebruik en terughoudend met het aannemen van mediaoptredens vanwege de bedreigingen aan het adres van hun collega’s in België. De bekende Vlaamse viroloog Marc van Ranst zit ondergedoken vanwege doodsbedreigingen.

Lees hier het hele coronablog van vrijdag 28 mei terug