‘Zeeman en WE Fashion betrokken bij dwangarbeid in Indiase spinnerijen’

Onderzoek Onderzoeksorganisaties SOMO en Arisa stellen dat tien internationale bedrijven betrokken zijn bij dwangarbeid in Indiase spinnerijen.
Stoffen en garens uit Tamil Nadu worden onder andere verwerkt in kleding en huishoudtextiel.
Stoffen en garens uit Tamil Nadu worden onder andere verwerkt in kleding en huishoudtextiel. Foto Hollandse Hoogte/Godong

Internationale bedrijven, onder andere ook het Nederlandse Zeeman en WE Fashion, zijn betrokken (geweest) bij gedwongen arbeid in Indiase spinnerijen. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksorganisaties SOMO en Arisa bij 29 spinnerijen in de Indiase deelstaat Tamil Nadu.

De arbeidsomstandigheden in de spinnerijen zijn volgens de organisaties „bedroevend slecht”. Werknemers zouden onder druk en dreigementen „buitensporig veel” overuren maken. De arbeidskrachten komen uit andere deelstaten van India, spreken geen Tamil en behoren tot lagere zogeheten kastes, subgroepen in India. De spinnerijen maken volgens SOMO en Arisa misbruik van de kwetsbare positie van die migranten, die vaak met valse beloftes naar de spinnerijen worden gehaald. Ze zouden daar in hostels worden ondergebracht en leven daar grotendeels van de buitenwereld afgesloten. De coronacrisis heeft de situatie voor deze mensen slechter gemaakt, zeggen de organisaties die met 725 medewerkers hebben gesproken.

Stoffen en garens uit Tamil Nadu worden onder andere verwerkt in kleding en huishoudtextiel voor de Europese en Noord-Amerikaansse markt. SOMO en Arisa geven als kanttekening bij hun onderzoek aan dat de productieketen van spinnerij tot consument lastig in kaart te brengen is doordat de handelsstromen weinig transparant zijn. Uiteindelijk zijn er directe en indirecte links gevonden tussen de spinnerijen en tien internationale bedrijven. Naast Zeeman en WE Fashion zijn dat Carrefour, GAP, IKEA, Marc O’Polo, NEXT, Sainsbury’s, Tesco en The Cookie Company Group. Zeeman heeft naar aanleiding van het onderzoek aangegeven de samenwerking met de spinnerij te staken, WE Fashion doet er nog onderzoek naar.

Samenwerking gestaakt

In een reactie op de website zegt Zeeman „honderd procent zicht” te hebben op de fabrieken waar de kleding gemaakt wordt. „En die controleren wij volledig.” Het bedrijf is de toeleveranciers in kaart aan het brengen om de keten beter te kunnen controleren. „Op deze manier heeft het onderzoek de aansluiting kunnen maken met deze spinning mill. Daar is in juli 2020 door een tussenpersoon katoen ingekocht voor een van onze Indiase leveranciers die voor Zeeman produceert.” Het bedrijf heeft geprobeerd in gesprek te gaan met de spinnerij, maar die stond daar niet voor open. De samenwerking is in juli 2020 daarom gestopt.

WE Fashion stelt in een reactie eveneens de aantijgingen te ontkennen. „WE Fashion tolereert geen enkele vorm van dwangarbeid van werknemers in haar directe toeleveringsketen. WE Fashion hanteert hele strikte voorwaarden, die vastgelegd worden in een door haar leveranciers ondertekende verklaring. Door zowel interne als met behulp van onafhankelijke externe partijen wordt door WE Fashion hier strikt op toegezien”, aldus het kledingmerk.