Thuiskok

Sholeh goshti

Kleverige rijst met lamsvlees. Doe het lamsvlees met 750 milliliter water en het zout in een snelkookpan en sluit het deksel. Laat de pan onder druk komen, kook 20 minuten. Haal de pan van het vuur, zet opzij en laat de druk op natuurlijke wijze ontsnappen. Als het goed is, is het vlees nu zacht en mals. Houd het vlees en kookvocht apart om straks aan de rijst toe te voegen. Verhit de olie in een grote pan op hoog vuur en bak hierin de ui onder af en toe roeren in 5 minuten goudbruin. Voeg de tomaten, mungbonen en 0,5 liter water toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 10 tot 12 minuten koken tot de mungbonen enigszins zacht zijn, maar niet papperig. Voeg de rijst, het vlees met het kookvocht, de chilipepers, komijn, koriander, dille, het kokende water en zout toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken. Zet het vuur middelhoog en roer alles goed door. Leg het deksel op de pan en laat alles nog 20 minuten koken. Zet het vuur laag en laat nog 10 minuten sudderen tot de rijst het vocht volledig geabsorbeerd heeft; roer de rijst niet meer door, anders breek je de korrels en verander je de textuur van het gerecht. De rijst moet zacht en plakkerig zijn, maar niet papperig, en het vlees zacht en mals. Serveer meteen op een groot bord.