Necrologie

Schrijver en illustrator van Rupsje Nooitgenoeg overleden

Eric Carle (1929- 2021)

Foto AFP

De Amerikaanse kinderboekenschrijver en illustrator Eric Carle is zondag op 91-jarige leeftijd overleden. Hij maakte meer dan zeventig kinderboeken, en is vooral bekend van de klassieker Rupsje Nooitgenoeg uit 1969 ( The Very Hungry Caterpillar). Carle verkocht wereldwijd meer dan 170 miljoen exemplaren van zijn kinderboeken.

Carle werd in 1929 geboren in Syracuse in de Verenigde Staten, maar verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders naar Duitsland, waar hij de Tweede Wereldoorlog meemaakte. Zijn bekendste boek Rupsje Nooitgenoeg gaat over een hongerig rupsje dat een week lang stevig blijft dooreten, daardoor heel groot en dik wordt en in een wonderschone vlinder verandert. „Ik ben ervan overtuigd geraakt dat het een boek van hoop is”, zei Carle eens tegen de BBC over het langdurige wereldwijde succes van het boek. „Het is dat gevoel van hoop dat lezers van alle leeftijden aanspreekt.”

‘Rupsje Nooitgenoeg’ is in Nederland ook een uitdrukking geworden. Zo stond in VVD-kringen PvdA-minister Ad Melkert bekend als een ‘Rupsje Nooitgenoeg’, omdat hij almaar vroeg om meer budget. (NRC)