Reportage

Een restaurant van en vóór de Noordereilanders

Horecazaak Bewoners worden mede-eigenaar van een restaurant op het Noordereiland. Zo krijgt de buurt invloed op hoe de zaak gerund wordt.

Aandeelhouder Ellen van Bodegom, initiatiefnemers Hans Mosselman en Wietse Sennema en aandeelhouder Jean-Marc Bilderbeek voor hun nieuwe zaak.
Aandeelhouder Ellen van Bodegom, initiatiefnemers Hans Mosselman en Wietse Sennema en aandeelhouder Jean-Marc Bilderbeek voor hun nieuwe zaak. Foto Arie Kievit

Het terras dat vanaf het Noordereiland uitsteekt in de Nieuwe Maas krijgt na zeven jaar ‘een binnen’. Met financiële steun van buurtbewoners betrekken Hans Mosselman en Wietse Sennema, eigenaren van visrestaurant A La Plancha, het pand op de hoek van de Maaskade en de Van der Takstraat, waar nu nog Vista Lounge op staat. A La Plancha, dat op mooie zomerdagen honderden mensen trekt, verandert daarmee van een seizoensgebonden pop-up-restaurant in een Rotterdams buurtrestaurant.

Sennema en Mosselman bedachten samen het concept om de buurt mede-eigenaar te maken door de uitgifte van certificaten. Mosselman en Sennema, met in hun kielzog zo’n tweehonderd kleine aandeelhouders, nemen de huurrechten over. De huidige huurder, de uitbater van Vista Lounge, laat zich uitkopen om zijn zaak elders voort te zetten. Eigenaar van het pand is Woonstad.

Tien cent per stuk

De certificaten kosten tien cent per stuk, het minimale aantal dat belangstellenden moeten aankopen is duizend: een overzichtelijke inleg van honderd euro derhalve. Bijna 190 Rotterdammers, het merendeel Noordereilanders, zijn intussen op deze manier mede-eigenaar van het restaurant.

A La Plancha hoopt het bedrag van 280.000 euro aan te tikken, waarmee het de huurovereenkomst kan overnemen. Eerdere berichten dat er in korte tijd meer dan drie ton was opgehaald, waren gebaseerd op de inschrijvingen. De realiteit is dat niet iedere geïnteresseerde is ingegaan op het verzoek de certificaten te betalen. Dit betekent dat er nog steeds aandelen beschikbaar zijn. De initiatiefnemers vertellen dat 68 procent van het totaalbedrag binnen is, wat neerkomt op 190.000 euro.

Vanaf het terras op het zuidelijke bruggenhoofd van de vroegere Willemsbrug wijst Sennema naar het toekomstig onderkomen op de kade. Per 1 juli nemen ze de huur over en ze gaan open tegen de tijd dat het grote terras op het water sluit.

„We gaan nog niet grootschalig verbouwen, binnen eten kan toch nog niet”, zegt Sennema. „Maar we zijn blij dat we straks het hele jaar door als buurtrestaurant dé sociale plek kunnen zijn. Niet aan het seizoen gebonden, zodat wij niet vijftig man alleen voor de zomer werk kunnen bieden. En dan hoeven we ook niet een heleboel spullen een halfjaar ongebruikt op te slaan.”

De aandeelhouders gaan niet de dagelijkse bedrijfsvoering bepalen, zegt hij. „Maar als de meerderheid liever een veganistisch restaurant wil, wordt A La Plancha een veganistisch restaurant. Zo kan de buurt meedenken met het concept, invloed uitoefenen op wat er in de eigen buurt gebeurt. Wij leggen beslag op de publieke ruimte op het Noordereiland, daarvoor willen we iets terugdoen.”

A La Plancha is feitelijk al een buurtrestaurant. Niet alleen Hans Mosselman is eilandbewoner, ook de kok en leden van het bedienend personeel hoeven geen rivier over te steken om naar hun werk te gaan. Bekend is het verhaal dat Mosselman, toen hij A La Plancha begon, het in de keuken benodigde water via een slang uit zijn eigen badkamer tapte.

Mede-initiatiefnemer Sennema, een ‘sociale ondernemer’, had de afgelopen jaren met enkele Australische zakenpartners een tuktuk-verhuurbedrijf op Sri Lanka. Toen Covid-19 ook daar het toerisme platlegde, kwam hij naar Rotterdam, naar het Noordereiland om precies te zijn. Hier kwam hij al snel in contact met Mosselman.

Sennema roemt de saamhorigheid op het Noordereiland: de Turkse bakker in de Van der Takstraat levert het brood dat bij A La Plancha wordt geserveerd. Pizzeria Gaetano, aan de andere kant aan de Prins Hendrikkade, is blij met A La Plancha. Sennema: „Als het bij ons zo druk is dat mensen op een tafeltje moeten wachten, wijken sommigen uit naar Gaetano. Die eigenaar zegt: ‘Als jullie open zijn, is het bij ons drukker.’ De toegevoegde waarde is enorm.”

Een van de Noordereilanders met certificaten in A La Plancha is Jean-Marc Bilderbeek. Hoeveel hij er heeft, laat de ondernemer in het midden. „Wel meer dan dat minimumaantal”, zegt hij. „Ik doe het niet voor het rendement, ik zie het meer als een geste, ik vind het niet meer dan normaal om te participeren in een initiatief dat zo belangrijk is voor deze buurt. Ik wil dat A La Plancha een succes wordt”, aldus Bilderbeek

Bilderbeek steunt het initiatief van Mosselman en Sennema als mens, maar ook als ondernemer én als Rotterdammer. Zestien jaar geleden streek hij neer op het Noordereiland en hij wil er nooit meer weg. A La Plancha is zijn stamcafé en -restaurant.

Pal naast de Hefbrug

Nadeel was dat het tot nu een seizoensaangelegenheid was. Daarom juicht hij het toe dat Mosselman en Sennema de Maaskade oversteken. „Voor het personeel is het fijn niet ’s ochtends te horen dat ze niet hoeven te komen omdat de zaak dicht blijft door de weersomstandigheden.”

Ook Jan-Philip van Mourik, die in 2014 op het Noordereiland kwam wonen, is enthousiast. Samen met zijn partner – een architect – bouwde hij zijn eigen huis op een braakliggend stukje grond pal naast de Hefbrug. Hij is lid van de wijkraad van het eiland en ziet veel positieve ontwikkelingen in dit deel van de stad, dat al jaren aan populariteit wint.

Het Noordereiland noemt Van Mourik een „bijzondere plek” in de stad. Hij vindt dat dit initiatief door de gemeente omarmd zou moeten worden. „Het is een prachtig voorbeeld van hoe je met particulier initiatief de buurt kunt verbeteren.”