Duitsland wil in juni kinderen vanaf 12 jaar vaccineren

Duitse kinderen van 12 jaar of ouder kunnen zich vanaf 7 juni laten vaccineren, mits het EMA toestemming geeft.
Duitse kinderen van 12 jaar of ouder kunnen zich vanaf 7 juni laten vaccineren, mits het EMA toestemming geeft. Foto John MacDougall/AFP

Duitsland wil vanaf 7 juni kinderen tussen de 12 en 16 jaar vaccineren met het middel van Pfizer en BioNTech, mits dat wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag bekendgemaakt, melden Duitse media. Het gaat in eerste instantie alleen om kinderen die door eerdere ziekte een groter risico lopen om erg ziek te worden na besmetting met het coronavirus. Hun ouders kunnen een afspraak inplannen.

Merkel benadrukt dat vaccinatie nooit een verplichting zal zijn voor kinderen om naar school te kunnen gaan, of om op vakantie te mogen. Het Duitse besluit loopt vooruit op de verwachte goedkeuring op Europees niveau van het Pfizer/BioNTech-vaccin voor gebruik bij kinderen van 12 tot 15 jaar oud. Vrijdag maakt het EMA zijn oordeel bekend.

In Duitsland wonen 4,1 miljoen kinderen tussen 12 en 16 jaar oud. Op dit moment heeft het land meer dan 40 procent van zijn 83 miljoen inwoners minimaal één prik toegediend. Aan het eind van de zomer wil Duitsland de volledige bevolking gevaccineerd hebben.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Duitsland wil in juni kinderen vanaf 12 jaar vaccineren