Brieven

Zorgbonus

Mondzorg zou zich moeten schamen voor gebruik bonus

Foto ANP/Koen Suyk

In een berichtje vanuit de mondzorg beroepsverenigingen stond met enige trots de kop: „Zorgbonus 2021 hoogstwaarschijnlijk ook voor de mondzorg”. Mijn eerste reactie: nee toch! De bonus is bedoeld voor zorgverleners die uitzonderlijk hebben gepresteerd in coronatijd. Het concept ondernemersrisico is bij de mondzorg al beperkt en het ondernemerschapsethos nihil. Even de feiten op een rij. De mondzorg is een ruime maand dicht geweest, heeft voor die periode gebruik kunnen maken van verschillende financiële pakketten. Daarbovenop was er in de periode augustus tot november 2020 de mogelijkheid voor een toeslag van 4,26 euro per patiënt. Het aantal besmettingen in de mondpraktijk lijkt zeer beperkt dankzij reeds goede hygiënemaatregelen aangevuld met triage. Tot juli 2020 waren er bovendien 12 Coronacentrum Acute Mondzorg-praktijken (CAM) die alle pijnklachten bij coronapatiënten behandelden. Interessant zou zijn, om te zien wat het verschil is tussen de jaarcijfers van 2020 en 2019. De mondzorg moet zich kapot schamen om gebruik te willen maken van deze gelden! CAM-medewerkers zijn de enige uitzondering, die echt in de frontlinie hebben gestaan. Met het aannemen van dit cadeautje geldt voor de rest van de mondzorg; nooit meer klagen over belasting betalen en sociaaldemocratisch stemmen. Er zijn mensen die deze bonus echt verdienen en sectoren die dit geld veel beter kunnen gebruiken. In de zorg, zoals de ggz en de ouderenzorg, maar ook het onderwijs. Denk ook eens aan anderen die door deze pandemie extra hard gewerkt hebben of die echt zijn geraakt in hun bedrijfsvoering.


Hoogleraar Preventie in de Mondzorg, ACTA, UvA/VU