‘Vijf of zes Oranje-internationals laten zich niet vaccineren’

Vijf of zes spelers van het Nederlands elftal kozen er woensdag voor zich niet te laten vaccineren.
Vijf of zes spelers van het Nederlands elftal kozen er woensdag voor zich niet te laten vaccineren. Foto Olaf Kraak / ANP

Vijf of zes spelers van het Nederlands elftal hebben woensdag besloten om zich op dit moment niet te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat vertelde bondscoach Frank de Boer tijdens de persconferentie rond de bekendmaking van de EK-selectie. Het is niet bekend om exact hoeveel of welke spelers het gaat. Alle spelers die woensdag in Zeist aanwezig waren werden in de gelegenheid gesteld zich te laten inenten tegen het coronavirus. De Boer benadrukte dat dit op vrijwillige basis gebeurde: „Iedereen moet zelf bepalen wat hij in zijn lichaam stopt. We gaan niets verplichten.”

Vanwege de mogelijke bijwerkingen van de coronaprik kregen de spelers van Oranje alleen woensdag de kans zich te laten vaccineren. Vrijdag verzamelt de 26-koppige selectie zich in Zeist, waarna vanaf zaterdag een trainingskamp wordt belegd in Portugal. Daar staat volgende week woensdag ook een oefenduel met Schotland op het programma: „Dat kan niet met spelers die moe, zwak of misselijk zijn”, aldus De Boer. De bondscoach neemt zelf wel een prik. „Ik heb tegen iedereen gezegd dat ik het zou doen, net als onze dokter. Maar iedereen moet dat zelf weten.”

Persbureau ANP meldt dat het ministerie van Volksgezondheid zich schaart achter het besluit om de voetballers vervroegd te vaccineren. Omdat het gaat om een groep van 21 spelers, verandert de vaccinatieplanning niet. Ook zou de vaccinatie passen in de maatregelen om de Nederlandse topsport internationaal competitief te houden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge: één prik waarschijnlijk toch niet voldoende om vrij binnen Europa te reizen