Songfestival maakt toch aantal coronabesmettingen bekend

Het aantal coronabesmettingen onder bezoekers van het Eurovisie Songfestival wordt toch bekendgemaakt als het bron- en contactonderzoek van de GGD is afgerond. Dat heeft een woordvoerder van Fieldlab Evenementen dinsdagavond laat bekendgemaakt, nadat er ophef was ontstaan op sociale media over berichtgeving waarin Fieldlab stelde geen cijfers over het aantal besmettingen bij het Songfestival bekend te maken.

De woordvoerder van Fieldlab liet volgens RTV Rijnmond eerder op dinsdag weten dat de cijfers niet werden gedeeld, omdat de berichtgeving dan alleen nog maar daarover zou gaan en niet over het festival. Het doel van het Fieldlab-onderzoek is leren over het gedrag van mensen tijdens het bezoeken van evenementen, zodat duidelijk wordt hoe organisatoren veilig en verantwoord een evenement kunnen organiseren.

Voordat bezoekers het Eurovisie Songfestival mochten bijwonen, moesten zij verplicht een coronatest doen. In totaal zijn er vooraf 28.249 testen uitgevoerd, waarvan er 31 positief waren. Deze mensen mochten vervolgens niet naar het Songfestival. Naderhand wordt ook van de bezoekers gevraagd of zij een test willen doen binnen vijf dagen na het bijwonen van het evenement, maar deze coronatest is niet verplicht. Bij eerdere evenementen testte ongeveer 80 procent zich binnen vijf dagen na afloop.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Eerste Kamer stemt in met testwet