EU-onderzoek: minderheden in Europese landen vaker aangehouden door politie

Profileringsonderzoek Volgens een enquête onder meer dan 65.000 inwoners van Europese lidstaten worden jonge mannen die behoren tot een minderheid vaker door de politie aangehouden.
Oostenrijkse politieagenten arresteren een Iraanse demonstrant bij protesten tegen gesprekken over de Iraanse kernwapendeal in Wenen.
Oostenrijkse politieagenten arresteren een Iraanse demonstrant bij protesten tegen gesprekken over de Iraanse kernwapendeal in Wenen. Foto Christian Bruna/EPA

Jonge mannen die horen tot een minderheid worden in Europese landen vaker aangehouden door de politie. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek dat de European Union Agency For Fundamental Rights (FRA) heeft gepubliceerd. Deelnemers aan de enquête van het agentschap zeiden onder meer dat het profileren hun vertrouwen in de politie sterk heeft verminderd.

Bijna de helft van de ondervraagde niet-westerse migranten in Oostenrijk zei in het jaar van de steekproef aangehouden te zijn door de politie, terwijl dat voor de algehele bevolking een kwart van de mensen is. In Nederland gaf bijna 30 procent van de Roma aan door politie aangehouden te zijn - het landelijk gemiddelde ligt op 10 procent. 86 procent van de aangehouden Roma voelde dat de reden daarvoor hun etniciteit was. Het onderzoek is gebaseerd op een drietal enquêtes in Europese lidstaten, waarbij in totaal meer dan 65.000 mensen bevraagd werden.

„Iedereen heeft het recht om gelijk behandeld te worden, ook door de politie”, zegt FRA-directeur Michael O’Flaherty over de reden voor het Europese onderzoek. „Een jaar geleden onderschreven de Black Lives Matter-protesten de noodzaak om racisme en discriminatie, dat nog te veel voorkomt in onze samenlevingen, aan te pakken.” Het onderzoek wordt gepubliceerd precies een jaar na de dood van George Floyd als gevolg van politiegeweld in de Verenigde Staten.