Foto China National Space Administration

Vuurgod uit China is veilig geland op Mars

Ruimtevaart De succesvolle landing op Mars geldt als een grote prestatie.

Geen live-uitzendingen met juichende (of bedroefde) ruimtevaarttechnici. De Volksrepubliek China deelt haar ruimtevaartprestaties achteraf en ingetogen. Afgelopen zondag was er een persbericht dat de Marsrover Zhurong – ‘Vuurgod’ – inderdaad veilig was geland op Mars. Later werden twee foto’s vrijgegeven van de kar, die nog op het landingsplatform staat. De grote zwartwitfoto toont de afrit van de lander. De kleurenfoto toont de met zonnecellen volgebouwde bovenkant van de Vuurgod.

Foto China National Space Administration

De succesvolle landing geldt als een grote prestatie. Er is een lange reeks Amerikaanse Mars-successen, met vijf geslaagde rovers sinds 1997 (Sojourner, Spirit, Opportunity, Curiosity en de vorige maand gelande Perseverance). Maar vaker gaan Marslandingen fout. De Europees-Russische lander Schiaparelli sloeg in 2016 te pletter en van de Britse Beagle 2 werd na ‘landing’ in 2003 ook niets meer vernomen, net zo min als van de Amerikaanse Mars Polar Lander in 1999. En in 2011 stortte de Russische missie Phobos-Grunt, die op een marsmaan zou landen, zelfs weer terug op aarde.

Maar China, die in 2019 al een lander met rover op de achterkant van de maan zette, heeft het dus wel geflikt. Hun Zhurong-rover lijkt op de vorige generatie Mars-rovers van de NASA: Spirit and Opportunity: een paar honderd kilo zwaar, zonnecellen (en geen plutoniumwarmtecentrale zoals de nieuwste NASA-rovers). De apparatuur lijkt op die van de nieuwere NASA-rovers: een laser voor rotsonderzoek en een radar voor bodemonderzoek.