Thuiskok

Paella

Voor deze klassieke Valenciaanse paella is het handig als u een paellapan heeft, liefst met doorsnede van 46 centimeter. Dat is belangrijk omdat goede paella bestaat uit een dun laagje rijst en zo heeft u meer oppervlak waar de rijst kan aanbakken zodat er ‘soccarat’ ontstaat, een krokant laagje dat gezien wordt als het lekkerste stukje van de paella.

Verhit de olie in de pan en doe de kip en het konijn erbij. Blijf het vlees goed draaien totdat elk stuk mooi goudbruin is gebakken. Doe de tomaat, de snijbonen en de gewelde bonen bij het vlees in de pan en roer goed. Zodra alles lekker is aangebakken, voegt u de bouillon en de rozemarijn toe. Roer alles goed door en wacht tot de bouillon zachtjes begint te borrelen. Voeg nu, als alles borrelt, de rijst, de slakken, een grote snuf zout en de saffraan toe, maar haal eerst de rozemarijn weer uit de pan. Die heeft genoeg smaak afgegeven.

Zet het vuur nu het allerhoogst. Laat de rijst ongeveer 10 minuten koken, draai het vuur lager, zodat het wat minder heet is en wacht nog 10 minuten. Niet roeren. Laat het vocht helemaal inkoken. Zodra dat is gebeurd, haalt u de pan nog niet van het vuur, maar laat u hem nog een paar minuten staan. Zo krijgt u onder in de pan een krokante laag, de ‘soccarat’.