‘Meerderheid leraren wil geen heropening middelbare school voor zomer’

Voorbereidingen op de terugkomst van leerlingen op het Teylingen College Leeuwenhorst.
Voorbereidingen op de terugkomst van leerlingen op het Teylingen College Leeuwenhorst. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Bijna driekwart van de leraren in het voortgezet onderwijs wil geen volledige heropening van de middelbare scholen voor de zomer. Dat meldt vakbond CNV Onderwijs op basis van een enquête onder bijna 1.400 docenten. De leraren tonen zich bezorgd over hun eigen veiligheid en vrezen voor de „continuïteit van het onderwijs” als te veel leraren uitvallen door een coronabesmetting.

Er zijn ook hele scholen die het niet zien zitten om voor de zomervakantie nog volledig open te gaan, zo schrijft Trouw vrijdag op basis van een rondgang. Martin van den Berg, directeur-bestuurder van drie middelbare scholen in Eindhoven, zegt bijvoorbeeld tegen het dagblad dat „zeker vijftien middelbare scholen” in de omgeving voorlopig niet teruggaan naar een normaal rooster – ook niet als het kabinet voor heropening kiest. Als reden noemt hij dat het nog niet veilig genoeg zou zijn om de scholen weer volledig te openen: „De meeste leraren zijn nog niet gevaccineerd.”

CNV schaart zich achter de bezwaren en roept het kabinet op de heropening niet voor de zomervakantie in te voeren. Voorzitter Daniëlle Woestenberg stelt in een persbericht dat „we dit risico niet moeten willen lopen” voor de „twee tot vijf weken school - afhankelijk van de regio - die het schooljaar nog rest”.

Naar verwachting komt het Outbreak Management Team (OMT) later vandaag een advies over de heropening van de scholen. Vervolgens zal het demissionaire kabinet zaterdag in het Catshuisoverleg bespreken of de heropening - waarbij de anderhalvemetermaatregel wordt afgeschaft en dus weer volle klassen les kunnen krijgen - op een veilige manier mogelijk is.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Meerderheid leraren wil geen heropening middelbare school voor zomer’