‘Europeanen melden besmetting nauwelijks via een corona-app’

Mensen in Kopenhagen die de corona-app gebruiken.
Mensen in Kopenhagen die de corona-app gebruiken. Foto Tom Little/AFP

Slechts één op de vijfentwintig besmette Europeanen meldt zijn of haar positieve coronatest via een corona-app. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Nederlandse onderzoekscollectief The Investigative Desk.

Journalisten van vier Europese media verzamelden informatie over het gebruik van 23 corona-apps. Daaruit bleek dat ongeveer een miljoen mensen in Europa zo’n app gebruiken om onbekenden te waarschuwen voor een mogelijke corona-besmetting. In diezelfde periode raakten bijna 25 miljoen mensen besmet met het virus. Dat de app zo weinig wordt gebruikt wijten de meeste landen volgens de onderzoekers aan privacy-bezwaren.

Hoeveel app-gebruikers vervolgens een waarschuwing hebben ontvangen nadat iemand een melding had gedaan, is in de meeste landen niet te achterhalen. Ook is onbekend of mensen zich aan de voorschriften houden nadat ze een waarschuwing in de app hebben ontvangen.

Nederlanders blijken de corona-app vaker dan gemiddeld te gebruiken. Tussen 1 december en half mei gebruikten ruim 125.000 mensen de app om een besmetting door te geven. Dat is ongeveer 12 procent van alle Nederlandse corona-infecties in die periode.

Lees ook: ‘Te weinig mensen geven via de CoronaMelder hun besmetting door’ Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Europeanen melden besmetting nauwelijks via een corona-app’