Thuiskok

Kaasfondue

Dit is de oerversie van de kaasfondue zoals het in Zwitserland ooit gemaakt werd. Boeren aten gesmolten stukken oude, oneetbare kaas als een soort kaassoep. Pas later werd de dikkere variant populair, onder de rijkere Zwitsers en skigangers.

Smelt de boter in de pan en kook op middelhoog vuur in een minuut of 5 de ui glazig. Voeg de knoflook toe en laat die even garen. Voeg daarna de bloem toe en blijf roeren. Het mengsel moet lichtbruin worden. Het wordt dan gaar. Doe je dit niet, dan blijft de smaak van meel heel nadrukkelijk aanwezig. Doe er vervolgens de witte wijn bij en laat inkoken. Voeg daarna, in kleine hoeveelheden, de kippenbouillon toe, zodat het uienprutje steeds meer ‘oplost’. U heeft nu een dikkere substantie.

Voeg vervolgens langzaam de melk toe en verhit de soep. Zorg dat het geheel niet aan de kook komt. Dit vergt enige concentratie. Blijf roeren en schud beetje voor beetje de kaas in de soep. Gebruik gerust meer dan 120 gram, de soep wordt er alleen maar lekkerder van.

U kunt vervolgens kiezen: op een gegeven moment wordt het fondue, maar dan eet u als de rijken en niet meer zoals de arme boer.