Rekenkamer Rotterdam: besluit over Feyenoord City nu ‘onverantwoord’

Nieuw stadion

De Rotterdamse gemeenteraad kan nog geen groen licht geven voor het nieuwe Feyenoord-stadion aan de Maas (441 miljoen euro), concludeert de Rekenkamer Rotterdam, het onafhankelijke adviesorgaan van de gemeente. Een „positief besluit” zou nu „onverantwoord” zijn, zegt directeur Paul Hofstra, onder meer wegens een gat van 50 miljoen euro in de financiering.

Lees ook het interview met de Rekenkamer Rotterdam: ‘Nog geen ja tegen Feyenoord City’

Het besluit is gepland in juli, maar eigenlijk zou de raad het plan op dit moment moeten intrekken en na twee jaar vertraging niet nog langer moeten uitstellen, vindt Hofstra. „Op een gegeven moment moet je consequent zijn en een streep trekken.”

De harde conclusies komen nu de politieke steun voor Feyenoord City onder druk staat. Niet alleen de oppositie, maar ook coalitiepartijen PvdA en GroenLinks zijn zeer kritisch.

Na twee eerdere mislukte stadionplannen is in 2016 het plan Feyenoord City gelanceerd: een ambitieus stadion dat deels in de Maas wordt gebouwd, plus gebiedsontwikkeling met 3.700 woningen. Met kunstgrepen wordt geprobeerd om de financiering van het stadion rond te krijgen. Zo zou de gemeente oorspronkelijk 135 miljoen euro aan aandelen, grond, en infrastructuur bijdragen. Maar inmiddels betaalt de gemeente ook voor een spoorviaduct plus de landaanwinning in de Maas, en lopen de kosten op tot zo’n 190 miljoen.

Feyenoord City pagina 8