Mijn 4-jarige kleinzoon wil in jurk naar school

Opgevoed De kleinzoon van een lezer wil al een tijdje meisje zijn en in jurk voor het eerst naar de basisschool. Hoe zullen de andere kinderen daarmee omgaan?

Illustratie Fien Rijks

Opa: „Mijn kleinzoon van 4 wil al enige tijd een meisje zijn. Deze gedachten worden steeds sterker. Hij wil de laatste tijd alleen nog maar meisjeskleding aan. Zijn ouders vinden dit geen probleem. In zijn gedrag lijkt hij ook wel meisjesachtig, hij heeft een zacht karakter, is gevoelig en heeft een voorkeur voor de kleur roze, is gek op bloemen, kijkt Barbie-films. Als de ouders bij het naar bed gaan zeggen: ‘slaap lekker jochie’, dan antwoordt hij: ‘ik ben een meid’, ook doet hij uitspraken als: ‘ik wil geen piemel’. Nu moet hij binnenkort naar de basisschool en daar wil hij op de eerste dag een jurk aan. Zijn ouders zijn bezorgd hoe de overige kinderen in de klas hierop zullen reageren en hoe mijn kleinzoon daar dan mee om zal gaan. Mijn zoon is zo verstandig geweest de leerkrachten al te informeren over zijn voorliefde.”

Naam is bij de redactie bekend. (Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen.) Wilt u een dilemma in de opvoeding voorleggen? Stuur uw vraag of reacties naar opgevoed@nrc.nl

Bekrachtigen

Marijke Naezer: „Ik zou zeker aanraden uw kleinkind de jurk te laten dragen. Er is verschil tussen genderexpressie: je uiterlijk en gedrag, en genderidentiteit: hoe iemand zich vanbinnen voelt. De woorden over geen piemel willen en een meid willen zijn, wijzen in de richting van een transgender kind.

„Het is apart dat we kinderen na hun geboorte meteen labelen op basis van lichamelijke kenmerken in plaats van het aan henzelf over te laten; ze weten het zelf het beste. En ook wat betreft genderexpressie gun ik kinderen meer vrijheid.

„In dit geval is het belangrijkste al gebeurd: de ouders hebben het kind laten weten dat het goed is zoals het is. Dat bekrachtigt kinderen en beschermt ze tegen mogelijk negatieve reacties. Kinderen die hierin niet serieus worden genomen, zijn kwetsbaarder omdat ze zich niet gerechtigd voelen om te zijn wie ze zijn.

„Naast een gesprekje met de leerkracht willen de ouders hun kind misschien voorbereiden door te zeggen: ‘Je ziet er prachtig uit. Sommige mensen vinden dat kinderen met jouw lichaam geen jurk horen te dragen. Dat is hun probleem, en niet het jouwe.’”

Laten zien wie hij is

Ella Duijnker: „Ik snap de vraag van de opa heel goed. De eerste keer naar de basisschool is een belangrijke dag voor kind en ouders. In een jurk naar school komen zou tot kwetsende opmerkingen kunnen leiden, daar wil je een kind tegen beschermen.

„Maar ik denk dat het prima kan, zeker jonge kinderen zijn nog heerlijk onbevangen en hebben een groot acceptatievermogen. Voor een kind van vier jaar ligt de wereld nog open, juist kleuters kunnen zonder oordeel de wereld om hen heen beschouwen, met een nieuwsgierige blik kijken en na een eerlijk antwoord op hun vragen weer doorgaan met hun spel.

„Goed dat uw zoon de leerkracht al heeft ingelicht. Het is raadzaam samen nog even in gesprek te gaan. De leerkracht heeft met zijn of haar reacties op vragen en gebeurtenissen in de klas veel invloed op de beeldvorming bij kinderen, en op de veiligheid in de groep.

„Door de eerste schooldag in een jurk te komen, laat uw kleinkind zien wie het nu is. Je eerste schooldag in je mooiste jurk met je nieuwe klasgenootjes en een lieve leerkracht. Zo leer je vanaf dag een: ik kan naar school aantrekken wat ik zelf wil.”

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.