Zoenende Kamerleden ondanks nadruk op coronaregels in Tweede Kamer

Kamervoorzitter Vera Bergkamp en demissionair premier Mark Rutte in de Tweede Kamer tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Kamervoorzitter Vera Bergkamp en demissionair premier Mark Rutte in de Tweede Kamer tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Foto Bart Maat / ANP

Op beelden vanuit de Tweede Kamer is te zien hoe woensdag twee leden van het Forum voor Democratie elkaar drie zoenen geven en een knuffel, ondanks dat Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) woensdagmiddag een brief stuurde naar de Kamer ter herinnering aan de coronaregels. Na de schorsing van het debat wees Bergkamp de parlementsleden opnieuw op de maatregelen die gelden zoals het dragen van een mondkapje en het houden van anderhalve meter afstand.

Simone Kerseboom (FvD) hield woensdagavond haar eerste speech in de Tweede Kamer. Na afloop was er de gelegenheid om alle nieuwkomers die voor het eerst een toespraak hielden in het parlement te feliciteren. Partijgenoot Gideon van Meijeren gaf Kerseboom daarbij drie kussen en een knuffel. Daarop stelde Bergkamp een nieuwe regel in: fracties moeten van tevoren aangeven of zij van plan zijn zich bij de felicitaties aan de anderhalve meter te houden. Als ze dit niet doen, mogen er geen felicitaties plaatsvinden.

Er ontstond vorige week ook al onrust in de Tweede Kamer over de coronamaatregelen die niet altijd nageleefd werden. Zo sprak Jan Patternotte (D66) vorige week zijn ergernis uit nadat hij vond dat Thierry Baudet (FvD) zich niet aan de anderhalvemeterregel hield. Baudet had hem kort daarvoor een klopje op zijn schouder gegeven. Als reactie op deze onrust kwam het presidium, het bestuursorgaan binnen de Tweede Kamer, met de nieuwe huisregels, waarin extra aandacht is voor de coronamaatregelen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kamermeerderheid wil gratis test voor mensen die nog geen vaccinatie krijgen