Versoepelingen in Frankrijk, Oostenrijk en Amerikaanse staat New York

Een greep uit het coronagerelateerde nieuws uit het buitenland.

  • Spanjaarden onder de zestig jaar die één prik met het AstraZeneca-vaccin hebben gehad, krijgen een tweede injectie met het vaccin van Pfizer/BioNtech. Dat hebben de Spaanse autoriteiten dinsdag besloten, meldt de krant El Pais. Het besluit heeft betrekking op zo’n anderhalf miljoen Spanjaarden. Zij ontvingen het AstraZeneca-vaccin voordat de regering deze schrapte voor mensen onder de zestig jaar wegens de zeldzame kans op trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Om diezelfde reden krijgen ook Nederlanders onder de zestig jaar in principe geen AstraZeneca meer.
  • In Frankrijk, Oostenrijk en de Amerikaanse staat New York worden vanaf vandaag coronaversoepelingen doorgevoerd. Fransen kunnen vanaf woensdag na zes maanden weer eten of drinken op een terras. Ook bioscopen, theaters en musea mogen weer gasten ontvangen, zij het met mondkapjes en maximale bezoekersaantallen. Daarnaast is de begintijd van de Franse avondklok met twee uur uitgesteld en geldt deze nu van 21.00 tot 06.00 uur. In Oostenrijk mogen restaurants, culturele instellingen, evenals hotels vanaf vandaag weer volledig open. In New York hoeven mensen die volledig gevaccineerd zijn voortaan geen mondkapje meer te dragen in openbare instellingen. Gouverneur Andrew Cuomo schrijft „extatisch” te zijn om deze versoepeling door te kunnen voeren „in de heropening van onze prachtige staat”.
  • Ondertussen heeft de gouverneur van de Amerikaanse staat Texas Greg Abbott dinsdag een decreet afgevaardigd dat lijnrecht ingaat tegen de nieuwste richtlijnen van de CDC, de Amerikaanse evenknie van het RIVM. Alle scholen en overheidsinstanties in Texas zijn opgedragen om de mondkapjesplicht voor het einde van deze week te schrappen. Dit terwijl de landelijke autoriteiten juist adviseren om deze maatregel tot ten minste 4 juni in stand te houden. Volgens gouverneur Abbott zijn de nationale adviezen niet meer op Texas van toepassing vanwege het volgens hem voortvarende vaccinatieprogramma aldaar. Mochten overheidsinstanties in de staat in weerwil van het decreet alsnog een mondkapjesverplichting opleggen, riskeren ze een boete van 1.000 dollar (816 euro).
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Demissionaire kabinet voert versoepelingen door