Thuiskok

Goulash

Als je in Hongarije goulash bestelt, dan krijg je een bord soep voor je neus. Niet de stoofpot zoals wij die maken, die noemen ze daar pörkölt.

Smelt het varkensvet op laag vuur in de pan totdat er een goede laag vet op de bodem ligt. Zet het vuur iets hoger en fruit er de uien in tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook en de twee soorten paprikapoeder en het karwijzaad toe. Na een paar minuten voeg je het vlees toe. Blijf ondertussen goed roeren en zorg dat het vlees helemaal bruin wordt. Voeg dan alvast een klein beetje van de bouillon toe om te voorkomen dat de kruiden aanbranden en bitter worden.

Voeg de paprika’s, de tomaten en de wortels toe en bak een kleine 10 minuten onder af en toe roeren. Voeg tenslotte de geraspte aardappels, de rest van de bouillon en de laurier toe. Zet het vuur hoog totdat de hitte goed in de pan zit en zet het vuur dan op de laagste stand. Laat de pan zo’n 2,5 uur op staan. Zorg dat het niet gaat koken, want dan wordt het vlees taai. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Doe een lepel crème fraîche in de soep bij het opdienen en geef er wat brood bij.