Verdachte overleden, zes man opgepakt na politieachtervolging bij Amsterdam

Achtervolging Na een gewapende overval in Amsterdam-Noord zijn meerdere verdachten aangehouden. Zij zouden de politie hebben beschoten met automatische wapens.
Veel agenten zijn ter plaatse bij de Volgermeerpolder.
Veel agenten zijn ter plaatse bij de Volgermeerpolder. Foto Saskia van Loenen

Na een politieachtervolging ten noorden van Amsterdam zijn woensdagmiddag zes mensen opgepakt, van wie twee gewond zijn geraakt. Eén verdachte is overleden. Dat meldt de politie. De politie zette met meerdere eenheden de achtervolging in na een schietpartij aan de Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord, die rond 14.15 uur plaatsvond. Volgens de politie was de schietpartij het gevolg van een gewapende overval op een waardetransport. De verdachten schoten daarna met automatische wapens op de politie, meldt persbureau ANP.

Op beelden die zijn gezien door NRC is een arrestant te zien, met een zwarte bivakmuts over zijn hoofd en vijf agenten om zich heen. Ook gaan er beelden rond van ramen van woningen waar kogelgaten in zitten in Broek in Waterland.

Een ooggetuige zegt tegen NRC dat drie auto’s stopten voor de deur van een bedrijf dat in edelmetaal handelt. Ze probeerden het bedrijf binnen te komen. Het bedrijf deed niet open, waarna „zeker tien keer” in de lucht zou zijn geschoten. De politie is volgens de getuige snel ter plaatse gekomen, waarop de verdachten wegvluchtten in hun auto’s. Ze zijn niet binnen geweest. Op een foto van een buurtbewoner is een man te zien met een bivakmuts en een machinegeweer voor de deur van het bedrijf.

De Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord op de plek waar de overval plaatsvond, Foto Thijs Niemantsverdriet

Bij Broek in Waterland zijn twee auto’s in brand gevlogen. Het zou gaan om de auto’s van de verdachten. Op filmpjes van omwonenden is te zien hoe de verdachten door een weiland rennen, ook zijn schoten te horen.

Een NRC-redacteur die ter plaatse is in Broek in Waterland meldde dat er „honderden agenten” op de been waren. De ANWB meldt dat de N247 tussen Amsterdam en Monnickendam in beide richtingen dicht is bij Broek in Waterland.