Rode Kruis start coronahulplijnen voor anderstaligen

Het Rode Kruis gaat vanaf woensdag voorlichting over het coronavirus geven in zes buitenlandse talen, om mensen die niet of nauwelijks Nederlands spreken beter te kunnen informeren. Er worden WhatsApp-hulplijnen opgezet in het Turks, Arabisch, Chinees, Pools, Portugees en Engels. Dat meldt het Rode Kruis.

De hulporganisatie hoopt met de WhatsApp-dienst vooral arbeidsmigranten, ongedocumenteerden en vluchtelingen te bereiken. „Iedereen in Nederland heeft recht op een vaccin. Maar niet iedereen krijgt dezelfde informatie. Op deze manier proberen we betrouwbare informatie toegankelijk te maken voor alle mensen”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis Nederland.

Uit eigen onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat informatie over het coronavirus in Nederland schaars en moeilijk te vinden is, waardoor er bij bepaalde groepen onduidelijkheid over en angst voor vaccinatie is ontstaan. Ook weten anderstalige Nederlanders vaak niet hoe en waar ze hun prik kunnen regelen.

Bij de meeste Nederlandse gemeenten en overheidsdiensten zoals het RIVM is informatie over de coronapandemie alleen beschikbaar in het Nederlands en Engels. Het expertisecentrum Pharos biedt online wel informatie over het coronavirus aan in verschillende talen. De meeste persconferenties worden door vrijwilligers vertaald in buitenlandse talen die veel in Nederland gesproken worden, zoals Turks en Marokkaans-Arabisch. Deze vertalingen verschijnen vaak wel met een paar dagen vertraging online.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Demissionaire kabinet voert versoepelingen door