Feyenoord en FC Utrecht in finale play-offs Europees voetbal

Play-offs Feyenoord en FC Utrecht gaan uitmaken wie er volgend jaar mee mag doen aan de Conference League, een nieuw Europees toernooi.
Sven Mijnans van Sparta in duel met Ridgeciano Haps van Feyenoord.
Sven Mijnans van Sparta in duel met Ridgeciano Haps van Feyenoord. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

Feyenoord heeft zich woensdag geplaatst voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. In de Kuip won het team van trainer Dick Advocaat met 2-0 van stadgenoot Sparta. In de finale treft Feyenoord FC Utrecht dat eerder op de avond FC Groningen versloeg in een rechtstreeks duel.

6.500 fans zagen Feyenoord na een half uur op voorsprong komen uit een strafschop. Aanvoerder Steven Berghuis schoot vanaf elf meter raak, nadat Adil Auassar een overtreding had gemaakt op Ridgeciano Haps. Twee minuten later verdubbelde Feyenoord de voorsprong. Sparta-verdediger Tom Beugelsdijk probeerde te voorkomen dat spits Nicolaï Jorgensen van dichtbij kon scoren, maar gleed daarbij zelf de bal in het doel. Sparta, dat in de reguliere competitie knap op de achtste plaats eindigde, kon daar weinig tegenover zetten.

Feyenoord heeft ook in de finale tegen FC Utrecht het thuisvoordeel, omdat de Rotterdamse club als vijfde eindigde in de Eredivisie en Utrecht zesde werd. Ook de eindstrijd gaat vanwege de coronamaatregelen over een duel, in tegenstelling tot eerdere jaren. De winnaar van het duel plaatst zich voor een nieuw Europees toernooi, de Conference League. Dat is na de Champions League en de Europa League het derde Europese niveau.

Drieduizend fans in Utrecht

FC Utrecht kreeg in de Galgenwaard steun van drieduizend toegelaten fans. Toch leken beide ploegen vooral niet te willen verliezen. Tot echt grote kansen kwam het dan ook niet in eerste helft.

In de tweede helft raakte FC Groningen via een vrije trap van aanvoerder Arjen Robben, die de hele wedstrijd speelde, de paal. Een kwartier voor tijd schoot de Zweed Simon Gustafson de bal met links van net buiten het strafschopgebied hard achter Groningen-doelman Sergio Padt. Dat doelpunt kwam Groningen niet meer te boven.