Minder parkeergeld leidt tot miljoenen minder inkomsten Brabantse gemeenten

Er kwam veel minder parkeergeld binnen bij Brabantse gemeenten door corona. Voor alle grote gemeenten samen gaat het om tientallen miljoenen euro's.
Er kwam veel minder parkeergeld binnen bij Brabantse gemeenten door corona. Voor alle grote gemeenten samen gaat het om tientallen miljoenen euro's. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Alle grote gemeenten in Noord-Brabant samen lopen tientallen miljoenen euro’s aan parkeergeld mis door de coronacrisis. Als gevolg van de door het demissionaire kabinet ingevoerde maatregelen komen er minder bezoekers naar de binnensteden. Dat blijkt uit een bericht van Omroep Brabant, die een rondgang deed bij de gemeentes.

De gemeente Eindhoven laat woensdag weten dat in die stad de gemiste inkomsten voor een deel worden gecompenseerd door het Rijk. Daarnaast heeft de gemeente specifiek geld vrijgemaakt voor de gevolgen van de pandemie. Bij de gemeente Den Bosch zouden de misgelopen parkeerinkomsten uit reserves worden gehaald.

Afgelopen jaar ontving Den Bosch 5,2 miljoen euro minder parkeergeld en Breda liep zo’n 4,6 miljoen euro aan parkeergeld mis. De gemeenten Tilburg en Eindhoven moesten beiden rond de 3,5 miljoen euro missen. Een aantal gemeentes maakten ook een inschatting voor 2021: zo verwacht Den Bosch nog eens 8,3 miljoen euro te moeten missen, Eindhoven denkt dat de gemeente 4,6 miljoen euro zal mislopen in 2021 en Breda schat dit bedrag tussen de 5 en 5,5 miljoen euro. Waarom de inschatting met misgelopen parkeergeld voor 2021 hoger uitvalt dan het jaar hiervoor is nog niet duidelijk.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Minder fysieke criminaliteit in 2020, politie gebruikte meer geweld