Minder fysieke criminaliteit in 2020, politie gebruikte meer geweld

De politie moest afgelopen jaar vaker ingrijpen.
De politie moest afgelopen jaar vaker ingrijpen. Foto Ronald Heitink/ANP

In 2020 is het aantal door de politie geregistreerde misdrijven afgenomen met tienduizend naar 795.000. Er waren 22 procent minder woninginbraken, 23 procent minder overvallen en 16 procent minder straatroofincidenten. Daar tegenover staat een stijging van online misdrijven en werden 39 procent meer overlastmeldingen gedaan. De afname van fysieke criminaliteit en toename van online misdrijven komt mede door de coronapandemie, waarin meer mensen thuisbleven, zo meldt de politie woensdag in het jaarverslag.

Korpschef Henk van Essen stelt dat „het criminaliteitsbeeld structureel verandert”. De fysieke misdaden nemen af en online winnen criminelen terrein, mede doordat Nederlanders vorig jaar in de pandemie meer thuis bleven. Digitaal is volgens Van Essen „steeds meer het nieuwe normaal”.

Ook is het aantal klachten over de politie vorig jaar flink toegenomen. In totaal kwamen er 13.000 bezwaren binnen bij de politie; een stijging van 29 procent. De klachten gingen vaak over te agressieve benaderingen van agenten, anderzijds is er ook geklaagd dat de politie vaak te terughoudend acteerde. Een mogelijke verklaring voor die toename is het „maatschappelijk ongenoegen” dat vorig jaar in ogen van de politie is gegroeid. Bovendien is er meer geweld door de politie geregistreerd. Mogelijk komt dat doordat agenten nu verplicht zijn alle geweldsincidenten vast te leggen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Minder fysieke criminaliteit in 2020, politie gebruikte meer geweld