Meer dan 4.500 coronadoden op één dag in India

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland.

  • Het ministerie van Gezondheid in India heeft woensdag volgens persbureau Reuters 4.529 nieuwe coronadoden gemeld. Niet eerder werden op een dag zoveel overledenen aan de gevolgen van Covid-19 geregistreerd. Het dodental in India komt daarmee op 283.248; het aantal besmettingen ging dinsdag voorbij de grens van 25 miljoen. Ook in Argentinië woedt het virus hevig: dinsdag werden 745 sterfgevallen op één dag gemeld - het hoogste aantal sinds de uitbraak van de pandemie.
  • Landen in de Europese Unie (EU) staan deze zomer mogelijk toe dat gevaccineerde toeristen uit het Verenigd Koninkrijk vakantie komen vieren. Dat blijkt uit notulen in handen van The Guardian, waarin staat dat in Brussel is besproken om Britten die twee prikken hebben gehad toe te laten. Wel blijft het aan lidstaten zelf om een keuze te maken of ze afzien van reisbeperkingen. Vrijdag bepaalt de EU of het VK op de lijst met zogeheten „veilige landen” met een relatief laag infectierisico komt. Op die lijst staan momenteel acht landen, waaronder Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Israël.
  • Er is een fout ontdekt in het reserveringssysteem van het Japanse vaccinatieprogramma. Japanners die nog niet aan de beurt waren voor hun inenting, konden op basis van willekeurige reserveringscodes daar toch vast een afspraak voor maken, zo ontdekten lokale media. De journalisten konden terecht bij vaccinatiepunten voor Japanners van 65 jaar en ouder, ze zegden hun afspraak af. In Japan is tot nu toe zo’n 3 procent van de 126 miljoen inwoners tellende bevolking ingeënt tegen het coronavirus. De autoriteiten hebben alleen het vaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd voor gebruik.
  • Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Opnieuw daling van coronapatiënten op IC’s en verpleegafdelingen