Klopjacht op zwaarbewapende militair die Belgische viroloog bedreigde

Het Dilserbos bij Dilsen-Stokkem.
Het Dilserbos bij Dilsen-Stokkem. Foto Pino Misuraca

In België is sinds dinsdagavond een massale zoektocht bezig naar een beroepsmilitair die mogelijk zwaarbewapend is. Het Belgische Openbaar Ministerie laat weten dat er sprake is van een „ernstige dreiging met een gewelddadige actie” en er zouden afscheidsbrieven van de man zijn gevonden. Dat melden verschillende Belgische media. Bij de klopjacht op Jurgen C. zijn tientallen agenten, speciale politie-eenheden en een helikopter ingezet.

In het Belgisch-Limburgse Dilsen-Stokkem heeft de politie een auto weggetakeld die van de 46-jarige man zou zijn. In de wagen zouden zware vuurwapens gevonden zijn. Belgische veiligheidsdiensten vermoeden dat de beroepsmilitair nu nog gewapend is met een raketwerper, een machinegeweer en een pistool, deze zou hij uit een kazerne meegenomen hebben onder het voorwendsel dat hij een schietoefening georganiseerd zou hebben. Ook zou C. een kogelwerend vest dragen. Dilsen-Stokkem ligt op zo’n zeven kilometer van de Nederlandse grens, de Nederlandse politie laat aan het Algemeen Dagblad weten „alert” te zijn.

De voortvluchtige zou er extreemrechtse sympathieën op nahouden en heeft eerder dreigementen geuit, onder meer aan het adres de vooraanstaand Belgische viroloog Marc van Ranst. De viroloog is met zijn familie ondergebracht op een veilige locatie en laat via Twitter weten dat bedreigingen op hem „niet de minste indruk” maken.

De Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft aan de Vlaamse Omroep VRT bevestigd dat de man vanwege zijn extreemrechtse sympathieën op een terroristenlijst staat van het OCAD, de Belgische evenknie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Klopjacht op zwaarbewapende militair die Belgische viroloog bedreigde