Klopjacht op zwaarbewapende militair die Belgische viroloog bedreigde gaat door

Extreem-rechts De Belgische politie is sinds maandag op zoek naar de zwaarbewapende Jurgen Conings, schietinstructeur bij het leger. Wegens zijn extreem-rechtse sympathieën stond hij op een terroristenlijst.

In dit gebied in het Dilserbos in de gemeente Dilsen-Stokkem in Belgisch Limburg zocht de politie vanochtend naar de vermoedelijk nog altijd bewapende Jurgen C.
In dit gebied in het Dilserbos in de gemeente Dilsen-Stokkem in Belgisch Limburg zocht de politie vanochtend naar de vermoedelijk nog altijd bewapende Jurgen C. Foto Pino Misuraca/Belga

Hij zou woensdag een schietoefening gaan doen, had Jurgen Conings volgens Belgische media als smoesje gebruikt toen hij uit de kazerne onder meer een machinepistool, een gewoon pistool en meerdere raketwerpers meenam, samen met een kogelwerend vest. Een schietoefening kwam er niet. Wel liet de 46-jarige schietinstructeur in het leger twee afscheidsbrieven achter. Eén was voor zijn gezin, in de ander dreigde hij volgens het parket „met een gewelddadige actie”.

Volgens De Standaard schreef hij dat hij „niet meer kon leven in een maatschappij waar de politici en virologen ons alles afgepakt hebben”. Hij kondigde aan dat hij „in het verzet” zou gaan en zich „niet zonder slag of stoot” zou overgeven.

In de loop van maandag al begon een zoektocht naar de militair. Dinsdagavond vonden zwaarbewapende speciale eenheden van de federale politie zijn auto in de Belgisch-Limburgse bossen rond Dilsen. Daarin werden „de meest onrustwekkende” wapens teruggevonden – naar verluidt vier raketwerpers – en een derde afscheidsbrief.

Van de man was er woensdagavond nog altijd geen spoor. De politie deed woensdag een opsporingsbericht uitgaan. Conings „kan in het bezit zijn van vuurwapens”, staat daarin. Het Nationaal Park Hoge Kempen werd woensdag afgesloten, omdat hij zich daar zou bevinden.

Conings stond op de terroristenlijst van het OCAD, het orgaan dat terroristische en extremistische dreigingen in België in het oog houdt. Hij zou er openlijk extreem-rechtse sympathieën op nahouden en gewelddadig zijn, aldus de minister van Justitie. Zo zou Conings volgens bronnen in De Standaard contact onderhouden met de ex-militair Tomas Boutens, die in 2014 werd veroordeeld als kopstuk van het neonazistische Bloed, Bodem, Eer en Trouw. Ook zou hij onlangs onder anderen de vooraanstaande viroloog Marc Van Ranst hebben bedreigd.

Lees ook dit interview met viroloog Marc Van Ranst

Ruzie met Willem Engel

Van Ranst werd dinsdag met zijn gezin in veiligheid gebracht op een geheime locatie. Daarvandaan liet de viroloog via Twitter weten: „Zulke bedreigingen maken op mij niet de minste indruk.” Ook maakte Van Ranst woensdag op Twitter ruzie met coronascepticus Willem Engel. Dat leidde tot een geïmproviseerde steunactie voor Van Ranst van internetondernemer Alexander Klöpping.

Na zijn bedreiging van Van Ranst eerder dit jaar zou Conings zijn opgepakt en voorgeleid. Hem zou ook een sanctie zijn opgelegd bij defensie. Hoe het kan dat Conings, hoewel de veiligheidsdiensten hem in het oog hielden, dan toch voor het leger bleef werken en zo gemakkelijk aan wapens kon komen, is nog onduidelijk. Premier Alexander De Croo reageerde woensdag bij omroep VTM Nieuws fel: „Het is onaanvaardbaar dat iemand op de OCAD-lijst actief is binnen defensie en toegang krijgt tot wapens.”

Op de Vlaamse Radio 1 verklaarde Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP: „Iemand op de OCAD-lijst wordt niet automatisch ontslagen uit het leger.” Daar gaat eerst een „grondig onderzoek” aan vooraf omdat de redenen om op een OCAD-lijst te belanden volgens Huwart uiteenlopend kunnen zijn.

Normaal gesproken zijn er veiligheids- en controlemechanismen om te voorkomen dat wapens gemakkelijk kunnen worden meegenomen. „Maar er zijn altijd mensen die er omwille van hun functie toegang toe hebben.” Van iemand die op een OCAD-lijst staat, zou de veiligheidsmachtiging moeten worden ingetrokken.

Conings is niet de eerste met extreem-rechtse sympathieën in het Belgische leger. In 2006 werden zeventien leden van het neonazistische Blood and Honour Vlaanderen gearresteerd, die bezig waren aanslagen voor te bereiden. Tien van hen bleken in het leger te zitten. Defensie scherpte de selectieprocedures aan.

In 2016 verklaarde de militaire inlichtingendienst toch nog een vijftigtal soldaten met extremistische sympathieën in de gaten te houden. Het ging om neonazi’s, salafisten en leden van motorbendes. Zolang zij geen overtredingen begaan, kunnen zij in dienst blijven. In maart van dit jaar verklaarde defensie tegenover omroep RTBF dat het nog altijd een dertigtal militairen volgt vanwege extreem-rechtse sympathieën.