Brieven

Gender

De belangrijkste stem is die van de kinderen zelf

Foto AP

In zijn opinieartikel Berichtgeving over gender-ingreep bij tieners is te weinig kritisch (18/5) vraagt Peter Vasterman zich af waarom er weinig media-aandacht was voor een geruchtmakende rechtszaak over een gender-ingreep. Is dat angst voor transfobe reacties? Dat lijkt mij wel enigszins terecht, als je kijkt naar hoe snel het beleid in Engeland en Zweden is omgeslagen naar aanleiding van twee voorvallen. Dit betekent dat tientallen kinderen nu niet de hulp mogen krijgen die zij mogelijk nodig hebben. Met 16 jaar is de ontwikkeling van een vrouwelijk lichaam al redelijk ver gevorderd – over onomkeerbaar gesproken! Het lijkt mij een misvatting om alleen onterechte interventies als schadelijk te zien, en niet het onterecht weigeren van interventies. Puberteitsblokkers kunnen stopgezet worden. Borsten en heupen gaan niet meer weg als ze er eenmaal zijn.

Het is inderdaad interessant dat er nu opeens zo veel kinderen zijn die niet in het klassieke transgender plaatje passen en daar moet zeker onderzoek naar gedaan worden, maar de belangrijkste stem daarin lijkt mij vooral die van die kinderen zelf, waar ik in Vastermans artikel geen woord over las. Het is nogal een aanname om te stellen dat dit allemaal verwarde meisjes zijn die niet begrijpen waar ze mee bezig zijn. Zo’n betuttelende houding lijkt me niet productief.

Den Haag