Kamermeerderheid wil gratis testen voor vakantie

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet gratis testen beschikbaar stelt voor burgers die zich niet vóór de zomervakantie hebben kunnen laten vaccineren. Onlangs bleek dat Nederland een van de landen is die dwarsligt bij een voorstel van het Europees Parlement hierover, dat aan bod komt bij een EU-top volgende week. D66 diende woensdag tijdens een debat een motie in die het kabinet oproept het verzet te staken, ondertekend door zeven andere partijen, inclusief CDA en ChristenUnie. Woensdagavond was hiervoor een meerderheid van 76 zetels.

Premier Mark Rutte (VVD) zei tijdens het debat dat „een breed front van lidstaten” van mening is dat het aan EU-landen zelf is om te bepalen of ze testen gratis willen maken of niet. Hij vindt dit geen bevoegdheid van de EU. De komende weken moet hier meer duidelijkheid over komen. Rutte vroeg de Kamer om hem „nog even de kans” te geven eruit te komen in Brussel.

De EU werkt momenteel aan een Digital Green Certificate (DGC), een reispas voor mensen die gevaccineerd zijn, al corona hebben gehad of een negatieve testverklaring kunnen overleggen. Volgens Rutte moet het certificaat idealiter vanaf 21 juni in de lucht zijn, waarna nog een „overgangsperiode” volgt om alles goed te laten werken.

Verdienmodel

Het Europees Parlement vindt dat testen voor deze pas gratis moeten worden, omdat dit wel zo eerlijk zou zijn ten opzichte van mensen die zich – gratis – hebben kunnen laten vaccineren. Nederland vreest echter dat het verdienmodel van commerciële testaanbieders – alleen zij kunnen een testbewijs voor vakantie leveren – schade oploopt door deze stap. Een commerciële ‘PCR-test’ kost al snel rond de 100 euro.

„Ik vind niet dat we dat per se ook ‘om niet’ moeten aanbieden”, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vorige week in de Tweede Kamer. „Dat hoort bij de kosten die je kunt maken als je op vakantie gaat. Het geldt voor iedereen dat je een vakantiebegroting moet maken en daar kan dit bij horen. Ik vind dus niet dat wij die kosten dan voor rekening van de belastingbetaler moeten laten komen.” De Kamer is het daar niet mee eens.