Wildwest in de polder na overval

Overvallers Na een overval op een waardetransport en een achtervolging arresteerde de politie zeven mensen. Eén verdachte overleed.

Hulpdiensten woensdagmiddag bij een uitgebrande auto in Broek in Waterland.
Hulpdiensten woensdagmiddag bij een uitgebrande auto in Broek in Waterland. Foto Laurens Bosch/ANP

Bij een woeste politieachtervolging ten noorden van Amsterdam is woensdagmiddag een verdachte om het leven gekomen. Zeven mensen werden opgepakt, van wie er twee gewond zijn geraakt. Tijdens de achtervolging werd geschoten met automatische wapens. Volgens de Amsterdamse politie leidde dit tot een „ongelooflijk gevaarlijke situatie” en is het „een wonder” dat er slechts één dode is gevallen.

De achtervolging eindigde in een weiland bij Broek in Waterland, een dorp ten noorden van Amsterdam, waar de overvallers werden overmeesterd met behulp van honden en een helikopter. Op filmpjes van omwonenden is te zien hoe gemaskerde mannen onder het geluid van machinegeweren een weiland in vluchten. Donderdagochtend was het gebied nog steeds afgezet voor grootschalig onderzoek.

Bedrijf in edelmetalen

Aan het begin van de middag vond een gewelddadige overval plaats op een waardetransport in Amsterdam-Noord. De geldwagen stond geparkeerd bij een bedrijf in edelmetalen aan de Meeuwenlaan. De beoogde buit betrof volgens ingewijden 50 miljoen euro. De overvallers zijn afkomstig uit België en Frankrijk.

Een ooggetuige vertelde woensdag aan NRC dat hij twee auto’s zag stoppen voor de deur van het bedrijf Schöne Edelmetaal. De inzittenden probeerden binnen te komen. De overvallers schoten zeker tien keer in de lucht met AK-47’s, aldus de getuige. Toen de politie ter plaatse kwam, vluchtten ze in hun auto’s.

Er volgde een achtervolging door Amsterdam-Noord, waarbij de overvallers op hoge snelheid over fietspaden reden en met hun automatische wapens op de politie schoten. In Broek in Waterland zetten ze hun auto’s aan de kant en vluchtten een weiland in. Eén auto reed met hoge snelheid een tuin in, twee andere auto’s brandden uit. Er gaan beelden rond van ramen van woningen waarin kogelgaten zitten.

De overmeestering van de verdachten vond volgens de politie plaats met behulp van honden en een helikopter. Twee verdachten raakten gewond. De politie wil niet bevestigen dat de overleden verdachte is getroffen door een politiekogel.

Langs de A16 in Rotterdam werd later die woensdagmiddag een zevende aanhouding verricht, die volgens de politie ook verband houdt met de overval.

Bij de operatie werden vele tientallen agenten ingezet, alsmede de zwaarbewapende Dienst Speciale Interventies. De politie spreekt van een „zeer uitzonderlijke overval”. Het is nog niet bekend of de verdachten erin slaagden om goud of juwelen mee te nemen, en of de eventuele buit alweer terecht is.

Mannen met bivakmutsen

Op een filmpje van buurtbewoners is te zien hoe mannen met bivakmutsen voor de deur van Schöne Edelmetaal pakketten inladen in hun auto’s. Andere gemaskerde mannen schieten in de lucht met automatische wapens, terwijl er fietsers en auto’s langsrijden. De ooggetuige vertelt aan NRC dat de overvallers een oudere mevrouw in een Canta gebaarden rechtsomkeert te maken toen ze kwam aanrijden. Op de plaats van de overval waren woensdagmiddag ten minste tien patroonhulzen te zien, gemarkeerd door de politie.

Volgens Het Parool stond de goudfabriek van Schöne Edelmetaal, die in het gebouw gevestigd was, op het punt te verhuizen. In een ander deel van het pand, waar Schöne vroeger ook gevestigd was, zit sinds enige tijd het ‘Instagram-museum’ Wondr.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema sprak woensdag haar „grote waardering” uit voor het „moedige politieoptreden.”

M.m.v. Saskia van Loenen