Deze versoepelingen gaan vandaag in

Zwembaden mogen de deuren weer openen.
Zwembaden mogen de deuren weer openen. Foto Jerry Lampen/ANP

Het demissionaire kabinet heeft deze week het licht op groen gezet gezet voor nieuwe versoepelingen. Het gaat om de tweede stap in het plan naar heropening van de samenleving. Dit is er vanaf woensdag weer mogelijk:

  • Binnensportlocaties zoals sportscholen en zwembaden mogen weer open. Er geldt een maximum van dertig personen per ruimte. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met zeventien jaar. Wedstrijden en publiek zijn nog niet toegestaan.
  • Buiten sporten in groepsverband mag weer, maar ook hier geldt een maximum van dertig personen.
  • Terrassen mogen van 06.00 uur tot 20.00 uur open zijn. De voorwaarden blijven hetzelfde: zo mogen er maximaal vijftig mensen op een terras zijn en geldt een maximum van twee personen aan één tafel, tenzij het om een huishouden gaat.
  • Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan weer open. Ook locaties als klimbossen en buitenspeeltuinen mogen weer open. Binnenruimtes op deze parken blijven gesloten.
  • Het is weer mogelijk om muziekles, dansles of toneelles binnen te volgen. Net als bij binnensportlocaties geldt een maximum van dertig personen en zijn grotere groepslessen niet toegestaan.
  • Openluchttheaters en andere buitenlocaties voor kunst en cultuur, zoals beeldentuinen, mogen ook open.
  • Sekswerkers mogen weer aan de slag. Daarmee mogen alle contactberoepen weer werken.
  • Het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken, vervalt. Het nieuwe advies is om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen.

De derde stap in het openingsplan staat op zijn vroegst op 9 juni gepland. Dan mogen mensen bijvoorbeeld vier personen thuis ontvangen en mogen restaurants ook binnen gasten ontvangen. Op 1 juni wordt duidelijk of die versoepelingen doorgang kunnen vinden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: coronablog 19 mei