Laatste Nieuws Coronacrisis

Kamermeerderheid wil gratis test voor mensen die nog geen vaccinatie krijgen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Zoenende Kamerleden ondanks nadruk op coronaregels in Tweede Kamer

Op beelden vanuit de Tweede Kamer is te zien hoe woensdag twee leden van het Forum voor Democratie elkaar drie zoenen geven en een knuffel, ondanks dat Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) woensdagmiddag een brief stuurde naar de Kamer ter herinnering aan de coronaregels. Na de schorsing van het debat wees Bergkamp de parlementsleden opnieuw op de maatregelen die gelden zoals het dragen van een mondkapje en het houden van anderhalve meter afstand.

Simone Kerseboom (FvD) hield woensdagavond haar eerste speech in de Tweede Kamer. Na afloop was er de gelegenheid om alle nieuwkomers die voor het eerst een toespraak hielden in het parlement te feliciteren. Partijgenoot Gideon van Meijeren gaf Kerseboom daarbij drie kussen en een knuffel. Daarop stelde Bergkamp een nieuwe regel in: fracties moeten van tevoren aangeven of zij van plan zijn zich bij de felicitaties aan de anderhalve meter te houden. Als ze dit niet doen, mogen er geen felicitaties plaatsvinden.

Er ontstond vorige week ook al onrust in de Tweede Kamer over de coronamaatregelen die niet altijd nageleefd werden. Zo sprak Jan Patternotte (D66) vorige week zijn ergernis uit nadat hij vond dat Thierry Baudet (FvD) zich niet aan de anderhalvemeterregel hield. Baudet had hem kort daarvoor een klopje op zijn schouder gegeven. Als reactie op deze onrust kwam het presidium, het bestuursorgaan binnen de Tweede Kamer, met de nieuwe huisregels, waarin extra aandacht is voor de coronamaatregelen.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp en demissionair premier Mark Rutte in de Tweede Kamer tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Foto Bart Maat / ANP

Kamermeerderheid wil gratis test voor mensen die nog geen vaccinatie krijgen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet gratis testen beschikbaar stelt voor burgers die zich niet vóór de zomervakantie hebben kunnen laten vaccineren. Onlangs bleek dat Nederland een van de landen is die dwarsligt bij een voorstel van het Europees Parlement hierover. Volgende week is onder meer hierover een EU-top. D66 stelde woensdag tijdens een debat een motie op die het kabinet oproept om het verzet te staken, ondertekend door zeven andere partijen, inclusief CDA en ChristenUnie. Woensdagavond was hiervoor een meerderheid van 76 zetels.

Premier Mark Rutte (VVD) zei tijdens het debat dat „een breed front van lidstaten” van mening is dat het aan EU-landen zelf is om te bepalen of ze testen gratis willen maken of niet. Hij vindt dit geen bevoegdheid van de EU. De komende weken moet hier meer duidelijkheid over komen. Rutte vroeg de Kamer om hem „nog even de kans” te geven om eruit te komen in Brussel. De EU werkt momenteel aan een Digital Green Certificate (DGC), een reispas voor mensen die gevaccineerd zijn, al corona hebben gehad of een negatieve testverklaring kunnen overleggen. Volgens Rutte moet het certificaat idealiter vanaf 21 juni in de lucht zijn, waarna nog een „overgangsperiode” volgt om alles goed te laten werken.

Verdienmodel
Het Europees Parlement vindt dat testen voor deze pas gratis moeten worden, omdat dit wel zo eerlijk zou zijn ten opzichte van mensen die zich – gratis – hebben kunnen laten vaccineren. Nederland vreest echter dat het verdienmodel van commerciële testaanbieders – alleen zij kunnen een testbewijs voor vakantie leveren – schade oploopt door deze stap. Een commerciële ‘PCR-test’ kost al snel rond de 100 euro.

„Ik vind niet dat we dat per se ook ‘om niet’ moeten aanbieden”, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vorige week in de Tweede Kamer. „Dat hoort bij de kosten die je kunt maken als je op vakantie gaat. Het geldt voor iedereen dat je een vakantiebegroting moet maken en daar kan dit bij horen. Ik vind dus niet dat wij die kosten dan voor rekening van de belastingbetaler moeten laten komen.” De Kamer is het daar niet mee eens.

Lees ook: Europese onenigheid dreigt ‘coronapaspoort’ te vertragen

Minder parkeergeld leidt tot miljoenen minder inkomsten Brabantse gemeenten

Alle grote gemeenten in Noord-Brabant samen lopen tientallen miljoenen euro’s aan parkeergeld mis door de coronacrisis. Als gevolg van de door het demissionaire kabinet ingevoerde maatregelen komen er minder bezoekers naar de binnensteden. Dat blijkt uit een bericht van Omroep Brabant, die een rondgang deed bij de gemeentes.

De gemeente Eindhoven laat woensdag weten dat in die stad de gemiste inkomsten voor een deel worden gecompenseerd door het Rijk. Daarnaast heeft de gemeente specifiek geld vrijgemaakt voor de gevolgen van de pandemie. Bij de gemeente Den Bosch zouden de misgelopen parkeerinkomsten uit reserves worden gehaald.

Afgelopen jaar ontving Den Bosch 5,2 miljoen euro minder parkeergeld en Breda liep zo’n 4,6 miljoen euro aan parkeergeld mis. De gemeenten Tilburg en Eindhoven moesten beiden rond de 3,5 miljoen euro missen. Een aantal gemeentes maakten ook een inschatting voor 2021: zo verwacht Den Bosch nog eens 8,3 miljoen euro te moeten missen, Eindhoven denkt dat de gemeente 4,6 miljoen euro zal mislopen in 2021 en Breda schat dit bedrag tussen de 5 en 5,5 miljoen euro. Waarom de inschatting met misgelopen parkeergeld voor 2021 hoger uitvalt dan het jaar hiervoor is nog niet duidelijk.

Er kwam veel minder parkeergeld binnen bij Brabantse gemeenten door corona. Voor alle grote gemeenten samen gaat het om tientallen miljoenen euro’s. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Colombia heropent de grenzen met buurlanden en Bayern München mag spelen voor 250 toeschouwers

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

 • Colombia heropent de grenzen met de buren om economisch herstel te bevorderen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. De enige grens die voorlopig nog dicht blijft is die tussen Colombia en Venezuela, omdat er volgens de Colombiaanse president onzekerheid heerst over de coronasituatie in dat land. De banden met de vier andere buurlanden wil Colombia juist versterken door de grenzen te openen.
 • De Duitse voetbalclub FC Bayern München mag zaterdag tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen voor het eerst weer spelen voor toeschouwers nu de regels voor buitensportevenementen zijn versoepeld in de staat Beieren. Dat maakt de club woensdag bekend op Twitter. In totaal mogen er 250 mensen komen kijken, terwijl er eigenlijk 75.000 toeschouwers in de Allianz Arena passen. De Duitse club heeft alvast bepaald wie een deel van de kaarten krijgt: honderd tickets voor de wedstrijd gaan naar zorgmedewerkers.
 • Het kabinet in Egypte heeft woensdag aangekondigd dat de coronamaatregelen worden verlengd tot eind mei. Dat betekent dat de winkels en restaurants nog steeds om 21.00 uur dicht moeten en parken en stranden alleen met voorzorgsmaatregelen open mogen. Dat meldt persbureau Reuters. Het aantal coronagevallen neemt de laatste weken weer toe. In totaal heeft het Noord-Afrikaanse land nu ruim 248.000 bevestigde coronagevallen.

Minder fysieke criminaliteit in 2020, politie gebruikte meer geweld

In 2020 is het aantal door de politie geregistreerde misdrijven afgenomen met tienduizend naar 795.000. Er waren 22 procent minder woninginbraken, 23 procent minder overvallen en 16 procent minder straatroofincidenten. Daar tegenover staat een stijging van online misdrijven en werden 39 procent meer overlastmeldingen gedaan. De afname van fysieke criminaliteit en toename van online misdrijven komt mede door de coronapandemie, waarin meer mensen thuisbleven, zo meldt de politie woensdag in het jaarverslag.

Korpschef Henk van Essen stelt dat „het criminaliteitsbeeld structureel verandert”. De fysieke misdaden nemen af en online winnen criminelen terrein, mede doordat Nederlanders vorig jaar in de pandemie meer thuis bleven. Digitaal is volgens Van Essen „steeds meer het nieuwe normaal”.

Ook is het aantal klachten over de politie vorig jaar flink toegenomen. In totaal kwamen er 13.000 bezwaren binnen bij de politie; een stijging van 29 procent. De klachten gingen vaak over te agressieve benaderingen van agenten, anderzijds is er ook geklaagd dat de politie vaak te terughoudend acteerde. Een mogelijke verklaring voor die toename is het „maatschappelijk ongenoegen” dat vorig jaar in ogen van de politie is gegroeid. Bovendien is er meer geweld door de politie geregistreerd. Mogelijk komt dat doordat agenten nu verplicht zijn alle geweldsincidenten vast te leggen.

De politie moest afgelopen jaar vaker ingrijpen. Foto Ronald Heitink/ANP

Iets meer dan 4.600 nieuwe positieve coronatests

Tussen dinsdag en woensdagochtend zijn 4.613 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er 747 minder dan er in de 24 uur daarvoor bij het instituut zijn gemeld. Het aantal nieuwe besmettingen per dag neemt daardoor verder af.

In de afgelopen zeven dagen zijn bij het instituut 33.354 positieve tests gemeld, dat zijn gemiddeld 4.765 nieuwe dagelijkse gevallen. In het afgelopen etmaal zijn bij het RIVM 15 minder coronadoden geregistreerd ten opzichte van dinsdag. Meldingen van sterfgevallen komen met vertraging binnen bij het RIVM, dus het is niet gezegd dat al deze mensen ook de afgelopen 24 uur zijn overleden.

In Rotterdam zijn het afgelopen etmaal de meeste (308) coronabesmettingen geregistreerd, daarna volgen Amsterdam (174), Den Haag (159), Utrecht (109) en Tilburg (88).

IJslandse delegatie treedt niet op bij het Eurovisie Songfestival

Na een nieuwe positieve coronatest heeft de IJslandse delegatie laten weten dat de groep helemaal niet meer live zal optreden bij het Eurovisie Songfestival. Dat meldt het Songfestival woensdagmiddag. De IJslandse delegatie was al in quarantaine omdat vorige week iemand binnen de vertegenwoordiging van de groep positief testte. Vandaag bleek dat ook een lid van de band Daði og Gagnamagnið positief testte.

Het Songfestival zal het vooraf opgenomen optreden van de IJslandse groep uitzenden tijdens de halve finale donderdag, zodat de groep nog steeds mee kan doen in de wedstrijd. Ook als de groep doorgaat naar de finale zaterdag zal Daði og Gagnamagnið hier waarschijnlijk niet optreden. Voorlopig blijft de delegatie in quarantaine.

Lees meer over de coronamaatregelen bij het Songfestival: Van een Songfestival in full swing, naar een lockdown-variant

IJslandse delegatie heeft laten weten dat ze niet bij het live optreden van het Eurovisie Songfestival zullen zijn na een nieuwe positieve coronatest. Foto Patrick van Emst / EPA / POOL

Zaterdag overleg Catshuis over verruiming maatregelen middelbare scholen

Het demissionaire kabinet heeft voor zaterdag een extra overleg ingepland in het Catshuis in Den Haag. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) woensdag bekendgemaakt. Het kabinet zal het dit weekend onder meer hebben over het afschaffen van de anderhalvemetermaatregel op middelbare scholen. Daarvoor wacht het kabinet onder meer op een advies van het Outbreak Management Team (OMT).

Tijdens het overleg komt ook de langere termijnaanpak van de coronacrisis ter sprake, zei De Jonge. Het kabinet zal bespreken hoe de huidige aanpak veranderd dient te worden, als de virusuitbraak in de zogeheten endemische fase - waarbij het aantal besmettingen relatief constant blijft - terechtkomt en meer mensen gevaccineerd zullen zijn.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vlak voor een eerder overleg op het Catshuis. Foto Phil Nijhuis/EPA

Opnieuw daling van coronapatiënten op IC’s en verpleegafdelingen

Tussen dinsdag en woensdag is opnieuw een daling geweest van het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis. Uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) blijkt dat 637 mensen met Covid-19 op de IC-afdelingen liggen, dat zijn er negen minder dan een etmaal eerder. Op de verpleegafdelingen liggen 1.365 coronapatiënten, dat zijn er 138 minder dan 24 uur eerder. In totaal worden nu 2.002 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen verzorgd. Het LCPS verwacht dat het dalende aantal ziekenhuisopnamen de komende tijd blijft aanhouden.

‘Indiase’ coronavariant tot nu toe acht keer in Nederland vastgesteld

In Nederland zijn tot dusverre acht besmettingen bekend met de coronavariant die voor het eerst in India is vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Deze ‘Indiase’ variant baart de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) grote zorgen, omdat die mogelijk besmettelijker is dan de oorspronkelijke variant en minstens zo besmettelijk als de ‘Britse’ mutatie. Bovendien kunnen nieuwe varianten mogelijk een ernstiger ziekteverloop veroorzaken en zijn ze soms minder gevoelig voor vaccinaties.

In India grijpt de nieuwe ‘Indiase’ mutatie al wekenlang om zich heen. Door de grote toestroom aan patiënten kampen veel ziekenhuizen in het land met tekorten aan bedden, zuurstof en medicatie. Ook in het Verenigd Koninkrijk, en met name in en rondom Londen en Manchester, verspreidt de Indiase variant zich snel. In een week tijd is het aantal vastgestelde besmettingen met die mutatie bijna verdrievoudigd: van 512 tot 1.313, blijkt uit de nieuwste cijfers van Britse volksgezondheidsorganisatie Public Health England tot vorige week woensdag.

Het RIVM analyseert wekelijks steekproefsgewijs ongeveer duizend monsters op varianten van het coronavirus. De overgrote meerderheid van de tot nu toe ruim twintigduizend onderzochte monsters bevatte de Britse variant. Ook andere mutaties die door de WHO als zorgwekkend zijn bestempeld, zijn in Nederland aangetroffen. De Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse subvariaties zijn tot nu toe respectievelijk 169 en 394 keer vastgesteld.

Meer dan 4.500 coronadoden op één dag in India

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland.

 • Het ministerie van Gezondheid in India heeft woensdag volgens persbureau Reuters 4.529 nieuwe coronadoden gemeld. Niet eerder werden op een dag zoveel overledenen aan de gevolgen van Covid-19 geregistreerd. Het dodental in India komt daarmee op 283.248; het aantal besmettingen ging dinsdag voorbij de grens van 25 miljoen. Ook in Argentinië woedt het virus hevig: dinsdag werden 745 sterfgevallen op één dag gemeld - het hoogste aantal sinds de uitbraak van de pandemie.
 • Landen in de Europese Unie (EU) staan deze zomer mogelijk toe dat gevaccineerde toeristen uit het Verenigd Koninkrijk vakantie komen vieren. Dat blijkt uit notulen in handen van The Guardian, waarin staat dat in Brussel is besproken om Britten die twee prikken hebben gehad toe te laten. Wel blijft het aan lidstaten zelf om een keuze te maken of ze afzien van reisbeperkingen. Vrijdag bepaalt de EU of het VK op de lijst met zogeheten „veilige landen” met een relatief laag infectierisico komt. Op die lijst staan momenteel acht landen, waaronder Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Israël.
 • Er is een fout ontdekt in het reserveringssysteem van het Japanse vaccinatieprogramma. Japanners die nog niet aan de beurt waren voor hun inenting, konden op basis van willekeurige reserveringscodes daar toch vast een afspraak voor maken, zo ontdekten lokale media. De journalisten konden terecht bij vaccinatiepunten voor Japanners van 65 jaar en ouder, ze zegden hun afspraak af. In Japan is tot nu toe zo’n 3 procent van de 126 miljoen inwoners tellende bevolking ingeënt tegen het coronavirus. De autoriteiten hebben alleen het vaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd voor gebruik.

IJslandse delegatie Songfestival meldt opnieuw positieve coronatest

Opnieuw is iemand in de IJslandse delegatie van het Eurovisie Songfestival positief getest op het coronavirus. Dat schrijft artiest Daði Freyr woensdag op Twitter. Vorige week testte ook iemand binnen de vertegenwoordiging positief, het is niet bekend of het om dezelfde persoon gaat.

Vanwege de mogelijke coronabesmetting neemt de IJslandse delegatie woensdag waarschijnlijk niet deel aan de repetities en donderdag niet aan de tweede halve finale. In dat geval wordt donderdag een video getoond van een eerder opgenomen repetitie.

Ook iemand in de Poolse delegatie testte afgelopen week positief. Hierop moesten al die leden in quarantaine, evenals de afgevaardigden van Roemenië en Malta, die in hetzelfde hotel verblijven. Maandag werd opnieuw een test uitgevoerd, die voor alle leden van deze drie delegaties negatief was. Dinsdag was de eerste halve finale van het Songfestival, donderdag vindt de tweede plaats. De grote finale is komende zaterdag.

Twitter avatar MattESCunited Matt Fredricks Please send this poor guy love and well wishes. My heard is breaking for him. This sucks, this really sucks! #eurovision https://t.co/5m8GHyq7MP

Kabinet trok 9 miljoen uit voor voorlichtingscampagnes over coronabeleid

Het kabinet heeft vorig jaar bijna 9 miljoen euro vrijgemaakt voor een publiekscampagne over het coronabeleid. Het geld is besteed aan spotjes op televisie, radio en internet. De campagne „alleen samen krijgen we corona onder controle” was de duurste overheidscampagne in 2020. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde financieel jaarverslag.

In totaal trok de overheid meer dan 33 miljoen euro uit voor 27 voorlichtingscampagnes. Het bedrag ligt iets hoger dan in 2019, toen 32 miljoen werd besteed aan 35 campagnes. Door de coronapandemie heeft het kabinet enkele spotjes geschrapt of uitgesteld. Na een versoepeling van de coronaregels focust het kabinet zich in de voorlichtingscampagne vooral op de basisregels zoals handen wassen, afstand houden en thuisblijven.

In de toelichting over 2020 op de rijksfinanciën staat dat 2020 een „atypisch campagnejaar” was. De coronacrisis noodzaakte het kabinet om „hoge mediabestedingen” te doen. Naast de campagne over het coronabeleid trok het kabinet relatief veel geld uit voor de voorlichting over het nieuwe donorregister, namelijk 3,5 miljoen euro.

Lees ook: Slechte controle op corona-uitgaven, schrijft Rekenkamer. Ook minister Hoekstra krijgt onvoldoende

Klopjacht op zwaarbewapende militair die Belgische viroloog bedreigde

In België is sinds dinsdagavond een massale zoektocht bezig naar een beroepsmilitair die mogelijk zwaarbewapend is. Het Belgische Openbaar Ministerie laat weten dat er sprake is van een „ernstige dreiging met een gewelddadige actie” en er zouden afscheidsbrieven van de man zijn gevonden. Dat melden verschillende Belgische media. Bij de klopjacht op Jurgen C. zijn tientallen agenten, speciale politie-eenheden en een helikopter ingezet.

In het Belgisch-Limburgse Dilsen-Stokkem heeft de politie een auto weggetakeld die van de 46-jarige man zou zijn. In de wagen zouden zware vuurwapens gevonden zijn. Belgische veiligheidsdiensten vermoeden dat de beroepsmilitair nu nog gewapend is met een raketwerper, een machinegeweer en een pistool, deze zou hij uit een kazerne meegenomen hebben onder het voorwendsel dat hij een schietoefening georganiseerd zou hebben. Ook zou C. een kogelwerend vest dragen. Dilsen-Stokkem ligt op zo’n zeven kilometer van de Nederlandse grens, de Nederlandse politie laat aan het Algemeen Dagblad weten „alert” te zijn.

De voortvluchtige zou er extreemrechtse sympathieën op nahouden en heeft eerder dreigementen geuit, onder meer aan het adres de vooraanstaand Belgische viroloog Marc van Ranst. De viroloog is met zijn familie ondergebracht op een veilige locatie en laat via Twitter weten dat bedreigingen op hem „niet de minste indruk” maken.

De Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft aan de Vlaamse Omroep VRT bevestigd dat de man vanwege zijn extreemrechtse sympathieën op een terroristenlijst staat van het OCAD, de Belgische evenknie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Het Dilserbos bij Dilsen-Stokkem. Foto Pino Misuraca

CNV-onderzoek: ‘Eén op de vijf werkenden krijgt geen vakantiegeld’

Bijna één op de vijf werkenden in loondienst krijgt dit jaar geen vakantiegeld uitgekeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV onder een representatieve groep van 3.500 werkenden, uitgevoerd door Maurice de Hond. Vooral mensen met een baan in de evenementensector voelen de impact van de coronapandemie, 70 procent van de ondervraagden in die sector zegt geen vakantiegeld te gaan krijgen.

Volgens CNV zijn het „schokkende cijfers”. In een verklaring benadrukt voorzitter Piet Fortuin dat vakantiegeld een recht is: „Het kan niet zomaar worden ingehouden door de werkgever”. In 2020, tijdens het eerste jaar van de coronacrisis, zei 8 procent van de mensen geen vakantiegeld te zullen ontvangen.

Ruim een derde van de ondervraagden heeft begrip voor het besluit van de werkgever om geen vakantiegeld uit te keren. Het CNV roept op om niet zomaar akkoord te gaan: „Vakantiegeld inleveren betekent uiteindelijk ook minder WW bij ontslag. Check of je werkgever het vakantiegeld later kan uitkeren of in termijnen kan uitbetalen.”

Rode Kruis start coronahulplijnen voor anderstaligen

Het Rode Kruis gaat vanaf woensdag voorlichting over het coronavirus geven in zes buitenlandse talen, om mensen die niet of nauwelijks Nederlands spreken beter te kunnen informeren. Er worden WhatsApp-hulplijnen opgezet in het Turks, Arabisch, Chinees, Pools, Portugees en Engels. Dat meldt het Rode Kruis.

De hulporganisatie hoopt met de WhatsApp-dienst vooral arbeidsmigranten, ongedocumenteerden en vluchtelingen te bereiken. „Iedereen in Nederland heeft recht op een vaccin. Maar niet iedereen krijgt dezelfde informatie. Op deze manier proberen we betrouwbare informatie toegankelijk te maken voor alle mensen”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis Nederland.

Uit eigen onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat informatie over het coronavirus in Nederland schaars en moeilijk te vinden is, waardoor er bij bepaalde groepen onduidelijkheid over en angst voor vaccinatie is ontstaan. Ook weten anderstalige Nederlanders vaak niet hoe en waar ze hun prik kunnen regelen.

Bij de meeste Nederlandse gemeenten en overheidsdiensten zoals het RIVM is informatie over de coronapandemie alleen beschikbaar in het Nederlands en Engels. Het expertisecentrum Pharos biedt online wel informatie over het coronavirus aan in verschillende talen. De meeste persconferenties worden door vrijwilligers vertaald in buitenlandse talen die veel in Nederland gesproken worden, zoals Turks en Marokkaans-Arabisch. Deze vertalingen verschijnen vaak wel met een paar dagen vertraging online.

Versoepelingen in Frankrijk, Oostenrijk en Amerikaanse staat New York

Een greep uit het coronagerelateerde nieuws uit het buitenland.

 • Spanjaarden onder de zestig jaar die één prik met het AstraZeneca-vaccin hebben gehad, krijgen een tweede injectie met het vaccin van Pfizer/BioNtech. Dat hebben de Spaanse autoriteiten dinsdag besloten, meldt de krant El Pais. Het besluit heeft betrekking op zo’n anderhalf miljoen Spanjaarden. Zij ontvingen het AstraZeneca-vaccin voordat de regering deze schrapte voor mensen onder de zestig jaar wegens de zeldzame kans op trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Om diezelfde reden krijgen ook Nederlanders onder de zestig jaar in principe geen AstraZeneca meer.
 • In Frankrijk, Oostenrijk en de Amerikaanse staat New York worden vanaf vandaag coronaversoepelingen doorgevoerd. Fransen kunnen vanaf woensdag na zes maanden weer eten of drinken op een terras. Ook bioscopen, theaters en musea mogen weer gasten ontvangen, zij het met mondkapjes en maximale bezoekersaantallen. Daarnaast is de begintijd van de Franse avondklok met twee uur uitgesteld en geldt deze nu van 21.00 tot 06.00 uur. In Oostenrijk mogen restaurants, culturele instellingen, evenals hotels vanaf vandaag weer volledig open. In New York hoeven mensen die volledig gevaccineerd zijn voortaan geen mondkapje meer te dragen in openbare instellingen. Gouverneur Andrew Cuomo schrijft „extatisch” te zijn om deze versoepeling door te kunnen voeren „in de heropening van onze prachtige staat”.
 • Ondertussen heeft de gouverneur van de Amerikaanse staat Texas Greg Abbott dinsdag een decreet afgevaardigd dat lijnrecht ingaat tegen de nieuwste richtlijnen van de CDC, de Amerikaanse evenknie van het RIVM. Alle scholen en overheidsinstanties in Texas zijn opgedragen om de mondkapjesplicht voor het einde van deze week te schrappen. Dit terwijl de landelijke autoriteiten juist adviseren om deze maatregel tot ten minste 4 juni in stand te houden. Volgens gouverneur Abbott zijn de nationale adviezen niet meer op Texas van toepassing vanwege het volgens hem voortvarende vaccinatieprogramma aldaar. Mochten overheidsinstanties in de staat in weerwil van het decreet alsnog een mondkapjesverplichting opleggen, riskeren ze een boete van 1.000 dollar (816 euro).

Deze versoepelingen gaan vandaag in

Het demissionaire kabinet heeft deze week het licht op groen gezet gezet voor nieuwe versoepelingen. Het gaat om de tweede stap in het plan naar heropening van de samenleving. Dit is er vanaf woensdag weer mogelijk:

 • Binnensportlocaties zoals sportscholen en zwembaden mogen weer open. Er geldt een maximum van dertig personen per ruimte. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met zeventien jaar. Wedstrijden en publiek zijn nog niet toegestaan.
 • Buiten sporten in groepsverband mag weer, maar ook hier geldt een maximum van dertig personen.
 • Terrassen mogen van 06.00 uur tot 20.00 uur open zijn. De voorwaarden blijven hetzelfde: zo mogen er maximaal vijftig mensen op een terras zijn en geldt een maximum van twee personen aan één tafel, tenzij het om een huishouden gaat.
 • Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan weer open. Ook locaties als klimbossen en buitenspeeltuinen mogen weer open. Binnenruimtes op deze parken blijven gesloten.
 • Het is weer mogelijk om muziekles, dansles of toneelles binnen te volgen. Net als bij binnensportlocaties geldt een maximum van dertig personen en zijn grotere groepslessen niet toegestaan.
 • Openluchttheaters en andere buitenlocaties voor kunst en cultuur, zoals beeldentuinen, mogen ook open.
 • Sekswerkers mogen weer aan de slag. Daarmee mogen alle contactberoepen weer werken.
 • Het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken, vervalt. Het nieuwe advies is om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen.

De derde stap in het openingsplan staat op zijn vroegst op 9 juni gepland. Dan mogen mensen bijvoorbeeld vier personen thuis ontvangen en mogen restaurants ook binnen gasten ontvangen. Op 1 juni wordt duidelijk of die versoepelingen doorgang kunnen vinden.

Zwembaden mogen de deuren weer openen. Foto Jerry Lampen/ANP

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie bij. Dit was het nieuws van dinsdag 18 mei:

 • Bij het RIVM zijn de afgelopen week 35.142 positieve coronatestuitslagen gemeld. Dat is bijna een kwart minder dan in de zeven dagen daarvoor, toen 47.108 nieuwe meldingen werden gedaan van een besmetting. Het percentage positieve tests van het totaal steeg voor het eerst in lange tijd vrijwel niet en kwam uit op 12,2 procent tegenover 12,3 procent een week eerder.
 • Nederland krijgt deze week ruim de helft minder Janssen-vaccins geleverd. In plaats van de beloofde 252.000 levert Janssen komende vrijdag 96.000 vaccins, meldde het RIVM dinsdag aan NRC. Maandag meldde persbureau Reuters al dat Janssen fors minder aan de EU-lidstaten zou leveren dan vooraf gepland.
 • Buurtbemiddelingsorganisaties hebben vorig jaar ruim twintigduizend meldingen van conflicten tussen buren ontvangen. Dat zijn er ruim 2.500 meer dan het jaar ervoor.
 • Zeker 730.000 mensen in de zogeheten medische risicogroep hebben nog geen afspraak gemaakt om zich te laten inenten tegen Covid-19. In totaal zijn ruim 1,4 miljoen Nederlanders onder de zestig jaar geselecteerd door hun huisarts vanwege een aandoening als diabetes, een longafwijking of hartaandoening, waardoor ze meer medisch risico lopen bij een besmetting dan gezonde leeftijdsgenoten.
 • Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis hebben ondernemers in Nederland weer voorzichtig vertrouwen in de toekomst. De zogenoemde stemmingsindicator lag aan het begin van het tweede kwartaal op 2,3 - voor het eerst sinds de crisis boven de 0. Precies een jaar geleden lag dit getal op een historisch dieptepunt van -37,2.

Lees hier het hele blog van dinsdag 18 mei terug