CNV-onderzoek: ‘Eén op de vijf werkenden krijgt geen vakantiegeld’

Bijna één op de vijf werkenden in loondienst krijgt dit jaar geen vakantiegeld uitgekeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV onder een representatieve groep van 3.500 werkenden, uitgevoerd door Maurice de Hond. Vooral mensen met een baan in de evenementensector voelen de impact van de coronapandemie, 70 procent van de ondervraagden in die sector zegt geen vakantiegeld te gaan krijgen.

Volgens CNV zijn het „schokkende cijfers”. In een verklaring benadrukt voorzitter Piet Fortuin dat vakantiegeld een recht is: „Het kan niet zomaar worden ingehouden door de werkgever”. In 2020, tijdens het eerste jaar van de coronacrisis, zei 8 procent van de mensen geen vakantiegeld te zullen ontvangen.

Ruim een derde van de ondervraagden heeft begrip voor het besluit van de werkgever om geen vakantiegeld uit te keren. Het CNV roept op om niet zomaar akkoord te gaan: „Vakantiegeld inleveren betekent uiteindelijk ook minder WW bij ontslag. Check of je werkgever het vakantiegeld later kan uitkeren of in termijnen kan uitbetalen.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Demissionaire kabinet voert versoepelingen door