Bas van Wijk

Negen jaar cel en tbs voor doodschieten Amsterdammer bij recreatieplas om horloge

Rechtszaak Bas van Wijk werd vorige zomer doodgeschoten bij een ruzie met een groep mannen. De dader heeft bewust geschoten.

De 21-jarige Samir El Y. uit Hoofddorp is dinsdag door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot negen jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het doodschieten van de 24-jarige Amsterdammer Bas van Wijk, vorig jaar zomer in de hoofdstad.

Bij het conflict dat aan het doodschieten voorafging, probeerde El Y. een horloge van het merk Rolex in handen te krijgen – dat bleek later nep te zijn.

De rechters achten hem schuldig aan doodslag, afpersing, het dreigen met een vuurwapen en vuurwapenbezit. Het vonnis is de helft lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Justitie had achttien jaar celstraf en tbs geëist.

Van Wijk was op 8 augustus met vrienden samengekomen bij een recreatieplas aan de Nieuwe Meer in Amsterdam. Op een volle zwemsteiger ontstond ruzie tussen leden van zijn vriendengroep en een groep andere mannen. Daarbij eiste El Y. van een van hen dat hij zijn horloge zou afdoen. Toen Van Wijk daar iets van zei, werd hij tot twee keer toe door El Y. beschoten. Hij overleed diezelfde dag aan zijn verwondingen.

Van korte afstand

De rechters hebben vastgesteld dat El Y. twee keer van korte afstand op Van Wijk heeft geschoten, en dat die hierdoor om het leven is gekomen. Hij schoot daarbij beide keren „bewust”. Het tweede schot is niet per ongeluk afgevuurd, zoals El Y. zelf heeft verklaard. De rechtbank acht niet bewezen dat hij van tevoren het plan had om Van Wijk te doden, zodat van moord geen sprake was.

El Y. wordt „zwaar aangerekend” dat hij Bas van Wijk om het leven heeft gebracht in het bijzijn van veel omstanders, onder wie ook kinderen. „Het slachtoffer, een jonge man in de bloei van zijn leven, wilde de ruzie sussen en het opnemen voor zijn vrienden. Het is zeer kwalijk dat dit hem fataal is geworden”, aldus de rechtbank.