Vorig jaar 2.500 meer burenruzies gemeld dan in 2019

Buurtbemiddelingsorganisaties hebben vorig jaar ruim twintigduizend meldingen van conflicten tussen buren ontvangen. Dat zijn er ruim 2.500 meer dan het jaar ervoor, blijkt dinsdag uit een jaarlijkse inventarisatie van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Volgens het CCV had de coronacrisis afgelopen jaar een grote impact op de leefbaarheid. „Vooral in grotere steden waar mensen dichter op elkaar wonen, hadden buren meer last van elkaar.” De vaakst voorkomende klacht was geluidsoverlast, onder meer door kinderen, verbouwingen of te harde muziek. „Nu iedereen door de coronamaatregelen meer thuis zit, veel online vergadert en de kinderen hele dagen thuis waren, merkt iedereen ook meer van zijn buren”, aldus het CCV. „Je gaat je ergeren aan geluiden die er altijd al waren, maar nu opvallen omdat je de hele dag thuis werkt.”

Bij een conflictsituatie tussen buren kan een zogeheten buurtbemiddelaar worden ingeschakeld, die met beide partijen het gesprek aangaat. Driehonderd gemeenten bieden deze optie kosteloos aan.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 730.000 kwetsbaren uit risicogroep maakten nog geen vaccinatie-afspraak