Thuiskok

Sushi met haring

Was de rijst in een zeef, een keer of vijf totdat het water helder blijft. Laat de rijst een halfuur in de zeef in een kom water staan. Doe daarna de rijst in een pan, voeg 400 ml water toe en breng aan de kook. Zet dan het vuur zacht met de deksel op de pan. Na 7 tot 10 minuten maakt de bodem van de pan een geluid. Dan is de rijst klaar. Haal de pan van het vuur en laat een kwartiertje rusten. Maak daarna de rijst aan met de rijstazijn, het zout en de suiker. Maak met een scherp mes kleine diagonale inkepinkjes in de rug van de haring. Voor een bolletje sushi gebruik je een halve haringfilet, een kwart haring dus. Maak uw handen een beetje vochtig. Neem 12 gram van de rijst en vorm het in uw handpalm tot een ovaal bolletje. Leg deze op de plek waar uw vingers vastzitten aan uw hand. Met de duim en middelvinger van uw andere hand knijpt u de rijst zachtjes aan. Vouw dan uw hand voorzichtig dicht en duw met de andere wijsvinger de bovenkant nogmaals aan. Draai het rijstbolletje om en herhaal dit proces. En nogmaals. Leg nu een stukje haring in uw handpalm. Leg het bolletje rijst erop. Duw zachtjes aan. Leg de nigiri sushi op een bordje. Strijk er wat sojasaus overheen en leg er een dotje verse gember en wat bosui op. Doe daar heel voorzichtig mee, het moet echt een mespuntje zijn.