Ruim 730.000 kwetsbaren uit risicogroep maakten nog geen vaccinatie-afspraak

Het Janssen-vaccin wordt toegediend.
Het Janssen-vaccin wordt toegediend. Foto Jerry Lampen/ANP

Zeker 730.000 mensen in de zogeheten medische risicogroep hebben nog geen afspraak gemaakt om zich te laten inenten tegen het Covid-19. In totaal zijn ruim 1,4 miljoen Nederlanders onder de zestig jaar geselecteerd door hun huisarts vanwege een aandoening als diabetes, een longafwijking of hartaandoening, waardoor ze meer medisch risico lopen bij een besmetting dan gezonde leeftijdsgenoten. Daardoor krijgen de kwetsbaren voorrang bij de vaccinatie met Pfizer of Moderna, maar vooralsnog hebben slechts 670.000 mensen een afspraak gemaakt. Dat meldt de landelijke koepel GGD-GHOR dinsdagochtend.

Het is bij de GGD niet bekend waarom meer dan de helft van deze groep nog geen afspraak heeft. Vorige week - toen 345.000 mensen nog geen afspraak hadden gemaakt - dacht de gezondheidsdienst dat de meivakantie mogelijk een rol speelde. Maar ook nu die voorbij is, blijft het rustig bij de GGD. „De komende dagen zit onze agenda helemaal vol, maar daarna hebben we enkele tijdvakken die nog openstaan”, zegt een woordvoerder. „We hebben genoeg capaciteit om te kunnen vaccineren. Op bepaalde locaties zouden we zelfs ‘s avonds kunnen doorprikken, maar de afspraken daarvoor blijven uit.”

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt dat het merendeel van de 1,4 miljoen uitnodigingen inmiddels is verstuurd. Een van de laatste zendingen van 35.000 brieven komt waarschijnlijk vandaag op de deurmat terecht. Ook het RIVM tast in het duister over de oorzaak van het achterblijven van de afspraken. Om te voorkomen dat GGD-afdelingen stilvallen met vaccineren, heeft het instituut maandag bepaald dat Nederlanders geboren in 1965 versneld een afspraak kunnen maken. Zij kunnen dat online alvast doen, daarvoor hoeven ze de uitnodigingsbrief niet af te wachten. Die moeten ze wel meenemen als ze zich daadwerkelijk laten inenten.

De komende dagen kunnen zij per post een uitnodiging verwachten. Volgens de GGD is het afsprakensysteem gisteren al opengesteld voor de groepen die zijn geboren in 1964 en 1963. Het RIVM besluit gezonde mensen uit te nodigen zodra bepaalde tijdvakken openblijven, omdat kwetsbaren geen afspraak maken. „Daarvoor houden we nauw contact met de GGD. We willen tempo houden. Als de tijdsvakken de komende dagen niet volraken, zullen we een volgende leeftijdsgroep uitnodigen”, aldus een woordvoerder.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 730.000 kwetsbaren uit risicogroep maakten nog geen vaccinatie-afspraak