RIVM: kwart minder nieuwe positieve coronatests afgelopen week

Kwetsbare ouderen en mensen uit een risicogroep worden gevaccineerd tegen het coronavirus.
Kwetsbare ouderen en mensen uit een risicogroep worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Foto Robin Utrecht/Hollandse Hoogte

Bij het RIVM zijn de afgelopen week 35.142 positieve coronatestuitslagen gemeld. Dat is bijna een kwart minder dan in de zeven dagen daarvoor, toen 47.108 nieuwe meldingen werden gedaan van een besmetting. Dat blijkt dinsdag uit de weekcijfers van het RIVM. Het percentage positieve tests van het totaal steeg voor het eerst in lange tijd vrijwel niet en kwam uit op 12,2 procent tegenover 12,3 procent een week eerder. In totaal lieten ruim 272.000 mensen zich de afgelopen week testen.

Ook het reproductiegetal R, dat weergeeft hoeveel mensen een besmet persoon infecteert, is gedaald. Dat stond op 3 mei, het laatst gemeten moment, op 0,89. Eind januari stond het getal voor het laatst zo laag. De berekening van het reproductiegetal gebeurt wel onder voorbehoud, meldt het RIVM.

Het aantal positieve coronatesten per 100.000 inwoners daalde de afgelopen week in alle leeftijdsgroepen. Gemiddeld kregen er 202 mensen een positieve coronatestuitslag. Vorige week ging het nog om 270 mensen per hetzelfde aantal inwoners. In de veiligheidsregio’s Brabant-Noord en Limburg-Noord kwam het aantal meldingen met meer dan 280 per 100.000 inwoners de voorbije week wel hoger uit dan het landelijk gemiddelde.

Dagcijfers
Het afgelopen etmaal zijn bij het RIVM 5.396 nieuwe meldingen gedaan van een positieve coronatest. Dat zijn er stuk meer dan op maandag, toen ruim 2.900 positieve testuitslagen werden gemeld. Omdat toen sprake was van een technische storing bij het RIVM, zijn mogelijk eerdere testuitslagen opgeteld bij die van het afgelopen etmaal. Van zeventien mensen is in de afgelopen 24 uur bekend geworden dat zij zijn overleden aan de longziekte Covid-19, tien meer dan een dag eerder. Meldingen van sterfgevallen komen met vertraging binnen bij het RIVM.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Weekcijfers RIVM: kwart minder nieuwe positieve coronatests