Roe vs. Wade

Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich over omstreden abortuswet in Mississippi

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft maandag besloten zich te buigen over een anti-abortuswet in de staat Mississippi, die voorschrijft dat zwangerschappen na vijftien weken niet meer mogen worden afgebroken.

De wet werd in 2018 ingevoerd maar succesvol aangevochten door een abortuskliniek. In hoger beroep werd de kliniek opnieuw in het gelijk gesteld. Nu heeft het Supreme Court, het hoogste gerechtshof in de VS, besloten over de wet te oordelen. Daarmee ontstaat de mogelijkheid dat het abortusrecht op federaal niveau wordt aangepast.

De wet van Mississippi druist in tegen een beroemde uitspraak van het Hooggerechtshof van bijna vijftig jaar geleden, waarin het recht op abortus tot circa 24 weken zwangerschap op nationaal niveau werd vastgelegd.

In de zogenoemde Roe vs. Wade-zaak vocht Henry Wade, openbaar aanklager van Texas, de voorgenomen abortus van Norma McCorvey (Jane Roe was haar pseudoniem) aan. McCorvey werd in het gelijk gesteld en mocht abortus plegen. De uitspraak legde het abortusrecht op federaal niveau vast tot het moment waarop een baby buiten de baarmoeder levensvatbaar is (rond 24 à 28 weken zwangerschap).

Republikeinen probeerden de afgelopen jaren vaker een abortuszaak voor het Hooggerechtshof te krijgen, in de hoop dat daarmee een streep door ‘Roe vs. Wade’ kan worden gezet. Als het Hooggerechtshof de wet goedkeurt, maakt dat het ook andere staten gemakkelijker strenge abortuswetten in te voeren.

Het Hooggerechtshof bestaat momenteel uit zes conservatieve en drie liberale rechters. Drie van de conservatieve rechters werden benoemd door voormalig president Trump. Op de valreep van zijn presidentschap benoemde hij de streng katholieke Amy Coney. Met Coney is de kans vergroot dat de anti-abortuswet er doorheen komt. De uitspraak komt naar verwachting in juni 2022.