Klaver herhaalt eis voor coalitie met PvdA en laat niks los over VVD

GroenLinks-leider Jesse Klaver beklemtoonde na zijn gesprek met informateur Mariëtte Hamer dat zijn partij en de PvdA niet zonder elkaar in een regering zullen stappen. Klaver pleitte voor een zo „progressief mogelijk” kabinet, „en daar hoort D66 uiteraard bij”. De GroenLinks-voorman hield in nevelen gehuld of de VVD een mogelijke coalitiepartner is. „Het is nu aan de informateur om de puzzel verder te leggen.”

Een nieuw kabinet moet in de ogen van Klaver aan de slag met de vraagstukken rond klimaatverandering en ongelijkheid. „In het onderwijs zien we grote verschillen ontstaan. Als je daar iets wil veranderen, vergt dat grote investeringen.” Ook voor klimaatbeleid moet een nieuw kabinet veel geld vrijmaken, stelde hij. Op korte termijn zei Klaver het plan te steunen om de financiële steunpakketten voor door de coronacrisis getroffen ondernemers te verlengen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Hoekstra toont zich na gesprek Hamer welwillender over kabinetsdeelname