Kaag wil kabinet met VVD, PvdA, GroenLinks en CDA

Informateur Mariëtte Hamer ontving ook partijleider Sigrid Kaag van D66.
Informateur Mariëtte Hamer ontving ook partijleider Sigrid Kaag van D66. Foto David van Dam

D66-fractieleider Sigrid Kaag wil voor de zomer een nieuw kabinet. Wat haar betreft bestaat de coalitie „bijvoorbeeld” uit haar eigen partij, GroenLinks, PvdA, VVD en CDA. Dat is volgens haar een „stabiel en zo progressief mogelijk” kabinet. Dat zei Kaag na afloop van haar gesprek met informateur Mariëtte Hamer in Den Haag dinsdag.

Kaag wilde niet kwijt of ze zeker deelneemt aan een kabinet onder leiding van Mark Rutte (VVD). „Eerst de inhoud, dan de mensen”, aldus de fractieleider van D66. Kaag vindt dat er vaart gemaakt moet worden met het formeren van een nieuw kabinet en wil daar nu op in zetten. Om dat zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen, komt er wat haar betreft een regeerakkoord op hoofdlijnen, waarin „grote maatschappelijke uitdagingen” staan. Zo noemde ze de klimaatcrisis, de stikstofcrisis, migratie en onderwijs als voorbeelden van onderwerpen.

Kaag benadrukte dat politieke vaart nu nodig is. „Ik vind het belangrijk om de uitslag van de verkiezingen zo snel mogelijk te vertalen in een ambitieus regeerakkoord.”

Twitter avatar LamyaeA Lamyae Aharouay Kaag: ,,Een regeerakkoord op hoofdlijnen betekent niet dat je weer vervalt in een notariële akte. Heb zelf migratie genoemd als een thema dat veel partijen anders bekijken, goed om daar een kader neer te leggen. Maar daar hoef je dan geen maanden over te onderhandelen.”

Met medewerking van Lamyae Aharouay.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Marijnissen sluit deelname aan kabinet onder leiding Rutte weer uit