Janssen levert Nederland deze week de helft minder vaccins

Nederland krijgt deze week ruim de helft minder Janssen-vaccins geleverd. In plaats van de beloofde 252.000 levert Janssen komende vrijdag 96.000 vaccins, meldt het RIVM dinsdag aan NRC. Maandag meldde persbureau Reuters al dat Janssen fors minder aan de EU-lidstaten zou leveren dan vooraf gepland.

Janssen kampt al enige tijd met productieproblemen bij een fabriek in de Verenigde Staten. Deze fabriek van het bedrijf Emergent BioSolutions werd vorige maand stilgelegd door de Amerikaanse toezichthouder FDA omdat de hygiëne er ondermaats was. Een woordvoerder van Janssen bevestigt dat de problemen nog niet verholpen zijn, maar benadrukt dat daar wel „met man en macht” aan wordt gewerkt. De productie in de Amerikaanse fabriek is van cruciaal belang voor het nakomen van de afgesproken leveringen aan de Europese Unie. Janssen is bezig met het opstarten van extra productiefaciliteiten in onder meer Leiden en India, maar het duurt nog even voordat deze nieuwe fabrieken vaccins kunnen gaan leveren.

Janssen zou in totaal zo’n drie miljoen vaccins aan Nederland leveren in het tweede kwartaal. De afgelopen weken zijn er daarvan nog maar ruim 200.000 geleverd. Een deel van de drie miljoen vaccins zijn hard nodig om de doelstelling van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) te halen dat iedere Nederlander begin juli een eerste prik heeft gehad. Er dreigt in elk geval vertraging voor de groepen die de komende weken met Janssen zouden worden geprikt, onder wie daklozen, ongedocumenteerden en arbeidsmigranten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Weekcijfers RIVM: kwart minder nieuwe positieve coronatests