‘India exporteert tot zeker oktober geen vaccins’, Australië houdt vast aan gesloten grenzen

Mensen staan in de rij voor een coronaprik in Siliguri, India. Het land exporteert tot zeker oktober geen vaccindoses meer naar het buitenland.
Mensen staan in de rij voor een coronaprik in Siliguri, India. Het land exporteert tot zeker oktober geen vaccindoses meer naar het buitenland. Foto Diptendu Dutta / AFP

Een greep uit de ontwikkelingen rond de coronapandemie uit het buitenland.

  • India zal hoogstwaarschijnlijk tot zeker oktober geen coronavaccins meer exporteren naar het buitenland. De regering van het land zette de export van de vaccins vorige maand stil vanwege de sterke toename van het aantal besmettingen. De eigen vaccinatiecampagne krijgt prioriteit boven de leveringen aan onder andere Bangladesh, Nepal, Sri Lanka en landen in Afrika, zo melden ingewijden aan persbureau Reuters. Inmiddels zijn meer dan 25 miljoen mensen in India positief getest op het virus en sterven dagelijks meer dan vierduizend inwoners. Tot nu toe verkocht of doneerde het land 66 miljoen doses aan het buitenland.
  • Het aantal besmettingen in Taiwan loopt verder op. Het Aziatische land meldt dinsdag 240 nieuwe coronagevallen en 2 doden. Daarmee bevindt Taiwan zich in de heftigste uitbraak sinds het begin van de coronapandemie — die het land relatief goed onder controle kreeg. Persbureau AP meldt dat meer dan zeshonderdduizend mensen preventief in quarantaine zitten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Ook zullen alle scholen in Taiwan de komende twee weken sluiten.
  • De Australische premier Scott Morrison blijft vasthouden aan de sluiting van de grenzen. Volgens de regeringsleider is het ook voor volledig gevaccineerde mensen nog niet veilig om naar het buitenland te gaan. Het Australische 7News meldt dat Morrison zou inzetten op het geleidelijk weer toestaan van reizen. Bedrijven in het land willen een snellere heropening van de internationale grenzen om de economische gevolgen van de pandemie te beperken. Australië is van plan de eigen grenzen voor buitenlanders halverwege 2022 weer te openen. Eind dit jaar moeten alle bijna 26 miljoen inwoners gevaccineerd zijn.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Weekcijfers RIVM: kwart minder nieuwe positieve coronatests