CBS

Krapte op Nederlandse arbeidsmarkt neemt toe

Het aantal vacatures in Nederland is in het eerste kwartaal van 2021 met circa 26.000 gestegen. Tegelijkertijd daalde het aantal werklozen met zo’n 50.000 – de grootste teruggang van kwartaal op kwartaal sinds de meting in 2003 begon. Hoewel diverse bedrijfstakken door coronamaatregelen zijn stilgevallen, is de krapte op de arbeidsmarkt toegenomen, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Tegenover elke honderd werklozen staan nu 73 vacatures, net als medio 2018. In het voorafgaande kwartaal waren dat er 57. In het tweede kwartaal van 2019 was sprake van een recordstand van 93 vacatures per honderd werklozen. Op dit moment is de werkloosheid met 3,6 procent van de beroepsbevolking historisch laag. Het totale aantal banen (werknemers en zelfstandigen) kwam in het eerste kwartaal uit op 10,7 miljoen, 69.000 minder (0,6 procent) dan in het vierde kwartaal. (NRC)