Belgische viroloog ondergedoken, Thailand overweegt vrijlaten gevangenen in strijd tegen coronavirus

Marc Van Ranst is naar een geheime locatie gebracht en wordt daar bewaakt.
Marc Van Ranst is naar een geheime locatie gebracht en wordt daar bewaakt. Foto Shutterstock

Een greep uit het coronanieuws uit het buitenland.

  • De Belgische viroloog Marc van Ranst is dinsdag door politie naar een veilige locatie gebracht. Er is in het land een klopjacht aan de gang op een mogelijk gewapende man uit extreemrechtse kringen die gedreigd zou hebben met een gewelddadige actie, op wie is niet direct duidelijk. Omdat de verdachte Van Ranst onlangs zou hebben bedreigd, is de viroloog uit veiligheidsoverwegingen met zijn gezin naar een beveiligde locatie gebracht. Dat melden verschillende Belgische media, zoals dagblad De Morgen. Het vermoeden bestaat dat de voortvluchtige man een pistool bij zich heeft. De veertiger zou voorkomen op een lijst van het Belgische Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) omdat hij „potentieel gevaarlijk extreemrechts” is.
  • De Thaise regering overweegt het vrijlaten van 50.000 gevangenen in een poging het aantal coronabesmettingen in het land te laten dalen. Dat meldt de Bangkok Post. Het land worstelt momenteel met een van de grootste uitbraken van het coronavirus sinds de start van de pandemie. Maandag zijn 9.635 nieuwe besmettingen gemeld, driekwart daarvan is afkomstig uit de gevangenis. Als er niet genoeg vaccins zijn om mensen in te enten of als het aantal coronabesmettingen onvoldoende daalt, is het vrijlaten van mensen onder voorwaarden een optie. Dat zegt de minister van Justitie Somsak Thepsuthin tegen de krant. In de Thaise gevangenissen zitten momenteel 311.000 mensen vast, vijf procent meer dan officieel is toegestaan.
  • Het Griekse eiland Corfu heeft dinsdag de eerste toeristen van het seizoen ontvangen. Zij reisden op een cruiseschip, meldt persbureau Reuters. Griekenland heeft de grenzen afgelopen weekend weer geopend voor toeristen uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël. Het land hoopt daarmee het dramatisch verlopen seizoen van 2020 te kunnen goedmaken. De reizigers hoeven niet in quarantaine, zolang ze gevaccineerd zijn of een negatief testbewijs bij zich hebben. Zo’n zeshonderd mensen maakten daar direct gebruik van en meerden dinsdag aan op Corfu. De opvarenden, die afkomstig zijn uit Frankrijk, Italië en Duitsland, moeten zich aan boord wel aan de coronamaatregelen houden. Zo worden ze regelmatig getest op het coronavirus, moeten ze mondkapjes dragen waar dat nodig is en afstand houden. Ook de crew wordt regelmatig gecontroleerd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: GGD Amsterdam: veel besmettingen Koningsdag binnenshuis